Že od samega začetka dirkaškega konca tedna je bilo očitno, da povsem jasnega favorita za to dirko ne bo. Teoretično je Marc Marquez že imel priložnost, da bi postal prvak, a možnosti so bile tako majhne, da mnogi niso verjeli, da se to lahko zgodi. In kot že velikokrat do zdaj smo lahko videli, da je dirkaška sreča več kot opoteča in da se je dirka razpletla po za Marqueza sanjskem scenariju.

Ves čas je bilo tudi jasno, da so vsi trije tekmeci blizu skupaj, čeravno je potem Marquez na Hondini domači stezi uspel s prehitevanji priti na prvo mesto in si celo privoziti minimalno prednost. Valentino Rossi je hitro dojel, da bo moral pritisniti na vso moč, da mu Marquez ne bo ušel predaleč. Kot je potem v navadi, vožnja na vso moč pomeni tudi nekaj več tveganja, dirkači pa potem hitro naredijo napako.

Rossi Marquezu poklonil darilo

»Naredil sem napako, zelo mi je žal, a moral sem voziti bolj tvegano. K sreči sem jo dobro odnesel, čeprav je motocikel padel name. Veliko stvari sem si zapletel s slabim startom, to potem pomeni izguba nekaj časa, a ko sem ujel svoj ritem, sem pritisnil na vso moč. Potem se je zgodilo, motocikel mi je zdrsnil in končal sem v pesku. Iskreno povedano, nisem imel občutka, da bi bil tako zelo daleč zunaj idealne linije, kjer je oprijem nekaj slabši, a sprednje kolo je nenadoma izgubilo oprijem. Da, bila je moja napaka, a tudi to je del dirkanja.« S tem je Valentino Rossi seveda Marquezu dal najlepše darilo sezone, čeprav Marquez sam niti ni ciljal na zmago.

»Že pred startom sem dejal, da ni cilj zmagati, ampak priti med prve tri. Potem pa sem začutil, da lahko vozim z zelo hitrim ritmom. Kar ne morem verjeti, kaj nam je uspelo, da smo lahko izkoristili že prvo ponujeno priložnost. Še zjutraj pred dirko nisem imel občutka, da bi lahko postal prvak. Dirke sem se lotil zelo mirno, ničesar nisem pričakoval, a ko sem videl, da je padel tudi Lorenzo, on je bil v tistem trenutku še edini, ki mi je še lahko prekrižal račune, se mi je odvalil tak kamen s srca, da nekaj časa sploh nisem vedel, kje na stezi sem. Nekajkrat sem celo narobe prestavljal, enostavno se nisem mogel več zbrati. Noro, kakšni občutki, da takole lahko postanem prvak ravno na Hondini stezi in to ob prvi ponujeni priložnosti.« Tako je Marc Marquez slavil svoj peti naslov svetovnega prvaka in tretji v kraljevem razredu motoGP, in to pri vsega 23 letih, s čimer je ostal najmlajši v zgodovini tega športa s petimi zvezdicami na svojem računu.

Pedrosa z zlomljeno ključnico

Nič bolje kot Valentino Rossi se ni znašel Jorge Lorenzo, oba dirkača Yamahe sta si seveda od dirke v Motegiju obetala veliko več kot nekaj peska v kombinezonu. »Zelo sem razočaran, padec je bil moja napaka, hotel sem preveč, čeprav pnevmatike niso bile najboljše. To pot smo se odločili za napačno sprednjo pnevmatiko, če bi izbrali mehkejšo, bi lahko vozil agresivneje. A ker sem vedel, da sem zdaj ostal edini, ki še lahko preprečim predčasen Marquezov naslov, sem moral tvegati več, žal pa se ni izšlo,« je po dirki povedal Španec, ki ima zdaj vseeno še vedno dobre možnosti da postane vsaj podprvak, čeprav seveda tudi Rossi še ni rekel zadnje besede.

Drugo mesto Doviziosa in tretje Vinalesa je tako med Marquezovim praznovanjem utonilo v ozadju, Marquez pa se za letošnji naslov prvaka lahko zahvali predvsem večjemu potrpljenju. »Na precej težak način sem se naučil, da moram biti veliko bolj potrpežljiv, kot sem bil še pred kratkim. Ekipa je počasi izboljševala motocikel, naredili smo veliko majhnih korakov, sam sebe pa sem moral na dirkah, ki mi niso najbolj ležale, presneto držati pod nadzorom in se včasih zadovoljiti le z nekaj točkami. A kot vidimo, se nam je to zdaj poplačalo,« je še dodal Marc Marquez. Omenimo še, da je na prostih treningih grdo padel drugi Hondin dirkač Dani Pedrosa in si zlomil ključnico, medtem pa so Španca že uspešno operirali v Španiji, a zelo verjetno je letošnje sezone zanj že konec.

Naslednja preizkušnja bo na sporedu že naslednjo nedeljo na stezi na Philip Islandu v Avstraliji.