Celo v svetu hazarderskih, pohlepnih in megalomanskih bankirjev, ki smo ga veliko bolje spoznali šele po globalni finančno-bančni krizi leta 2008, je bila v Britaniji, kjer so bile banke prvoborke kulture odiranja ljudi, nekaj posebnega banka Royal Bank of Scotland (RBS). To je tista banka, ki se je vpisala v zgodovino po največji britanski korporacijski izgubi v zgodovini: leta 2009 je prijavila letno izgubo 40 milijard funtov. Dotedanja rekordna britanska letna korporacijska izguba je bila 14,9 milijarde funtov. Samo leto prej je RBS prijavila 9,8 milijarde funtov dobička. Izgubo je povzročila odločitev tedanjega hazarderskega megalomanskega vodstva RBS, ki je hotelo RBS spremeniti v največjo banko na svetu, da kupi nizozemsko banko ABN. Zanjo so plačali 63 milijard funtov, ne da bi resno preverili njene knjige. Menda so jo kupili na podlagi ogleda njenih promocijskih devedejev. Kupili so propadlo, do vratu zadolženo banko z milijardami slabih dolgov.

Razvpita pokojnina

RBS je postala razvpita tudi zato, ker se je njen tedanji direktor Fred Goodwin zaradi te škandalozne izgube poslovil od direktorskega stolčka z upokojitvijo (pri petdesetih letih) in letno pokojnino 703.000 funtov. Tega megalomana, po rodu Škota, je laburistična vlada Tonyja Blaira leta 2004 povišala v viteza britanskega imperija z naslovom sir za zasluge za bančništvo. Zaradi kritike medijev, javnosti in politike so mu pokojnino znižali na 342.000 funtov na leto, kar je še vedno astronomsko veliko, vendar šele potem, ko mu je banka, že v večinski lasti države, izplačala 2,7 milijona funtov odpravnine, na katero mu ni bilo treba plačati davka. Če vlada ne bi rešila RBS z denarjem davkoplačevalcev, bi banka bankrotirala, Goodwin pa bi bil upravičen do letne pokojnine 28.000 funtov, ki bi jo prvič dobil pri 65. letih. Leta 2012 so mu odvzeli tudi viteški naslov sir.

RBS je morala zaradi vpletenosti v različne poslovne škandale, kot je bilo prirejanje medbančnih obresti, plačati več kot tri milijarde funtov kazni. Več kot štiri milijarde funtov je morala vrniti strankam v Britaniji, ki jim je zaračunavala zavarovanje, ki ga niso želeli. In tako naprej.

Nova grdobija

Vse te grdobije naj bi bile stvar preteklosti. RBS, ki je še vedno v večinski, 73-odstotni lasti države, naj bi se »popravila«, a je spet na udaru kritike zaradi posebno grdega škandala, ki ga je, skupaj z dokumenti, ki ga potrjujejo, razkril še neznani žvižgač: na skrivaj je poskušala kovati dobiček na račun približno dvanajst tisoč malih podjetij, o katerih je sodila, da so v težavah, da bi jih s svojo »pomočjo« spravila v še večje težave, v bankrot, in od njih poceni kupila čisto premoženje. Osebju banke so ponujali povišanje bonusov za odkrivanje primernih podjetij, ki bi jih lahko stisnili v kot s smrtonosno »pomočjo«. Ta pokvarjeni načrt je imel celo ime: »dash for cash«, na hitro do denarja. RBS je priznala, da so nekatera mala podjetja »pustili na cedilu« v preteklosti, vendar za zdaj zanika, da jih je namerno izbrala za propad.

Žvižgačevi dokumenti kažejo nekaj drugega: da je banka po krizi leta 2008 solidna podjetja, ki jim je manjkalo gotovine, zavestno s svojo »pomočjo« spravila na pot, ki je vodila v propad, da bi se poceni dokopala do njihovega čistega premoženja. Več kot 12.000 jih je prepričala o tem, da so se po krizi leta 2008 odločila za posojila njenega oddelka Skupina za globalno prestrukturiranje, ki je bil v resnici »center za kovanje dobička«. Med letoma 2007 in 2012 so njena posojila z zelo visokimi obrestmi in stroški malim podjetjem znašala 65 milijonov funtov. Petkrat več kot prej. Ko podjetja posojil niso mogla odplačevati pravočasno, so lastnikom obrnili hrbet in jih tako prisilili, da so banki poceni prodali svoje premoženje. Osebju so naročali, naj na neki način poskrbijo za to, da sprožijo probleme tudi pri podjetjih, ki so pravočasno odplačevala posojila.

Številna podjetja so propadla, številni nekdanji mali podjetniki pa pravijo, da so ostali ne samo brez podjetij, ampak tudi brez domov. Številnim so propadli zakoni. Veliko jih ima zdravstvene in duševne težave. Nekateri so postali brezdomci. Medtem ko so si v RBS nedavno spet delili – kaj drugega kot – bonuse.