Po dveh zaporednih porazih proti Rheinu Neckarju in Vardarju so pivovarji v Kielcah, mestu z dobrimi 200.000 prebivalci na jugovzhodu Poljske, vpisali še tretjo točkovno ničlo. V dvorani Mosir so gostitelji nastopili zgolj s 13 igralci, saj so zaradi poškodb manjkali Piotr Chrapkowski, Michal Jurecki, Pawel Paczkowski in Patryk Walczak, večinoma specialisti za obrambne naloge. Domači trener Talant Dušebajev, ki je kot selektor Poljske osvojil četrto mesto na OI v Riu in ki bo v novi sezoni v Kielce pripeljal svojega sina Alexa, zdaj člana Vardarja, je lahko v obrambi računal vsaj na Mateusza Kusa. Ta je v prejšnjem krogu proti Picku na Madžarskem zaradi grobega prekrška dobil modri karton, vendar mu disciplinska komisija EHF – tako kot nedavno Blažu Jancu – ni naložila dodatne kazni neigranja.

Na dvoboju evropskih prvakov iz let 2004 (Celje) in 2016 (Kielce) so Poljaki po sedmih izenačenjih prvič povedli šele pri izidu 10:9 v dvajseti minuti, zadel je Hrvat Manuel Štrlek, ki je v Kielce prišel iz Zagreba leta 2012. Iz Zagreba je pred to sezono prispel tudi Filip Ivić, ki je tako kot njegov vratarski kolega in rojak Ivan Stevanović spet postal rabelj Celjanov. V minuli sezoni lige prvakov je Stevanović februarja letos na tekmi Zagreb – Celje (24:23) v zadnjem napadu gostov, ki so vratarja zamenjali s sedmim igralcem v polju, nekaj sekund pred koncem ubranil strel Luke Žvižeja s krila in preprečil Celjanom remi, s katerim bi napredovali v drugi del tekmovanja.

Ivić, ki je v sorodstvu z rojakom Šimetom Ivićem, nekdanjim igralcem Celja (njuna dedka sta brata), in ki ga je v Zagrebovih vratih nasledil Matevž Skok, je v soboto zbral kar 19 obramb, ustavil pa je več kot 40 odstotkov strelov. Nasprotno od tekme v Zlatorogu septembra lani, ko je v dresu Zagreba v zadnjem napadu Celjanov z dvema igralcema več ubranil strel Žige Mlakarja osem sekund pred koncem za izenačenje na 21:21, mu v Kielcah ni bilo treba trepetati do končnice. Ivić, ki ima vzdevek Karate Kid, je bil tudi najzaslužnejši za to, da so Celjani pri zaostanku 17:18 v 40. minuti v naslednjih 14 minutah dosegli le dva zadetka, Hrvatovi soigralci pa devet za nedosegljivo vodstvo s 27:19 in šele prvi skalp na peti medsebojni tekmi.

Celjski trener Branko Tamše je takole pojasnil razloge za poraz na Poljskem: »Dokler smo se držali načrta, ki smo ga naredili za tekmo, in igrali po teh notah, smo bili blizu Kielcam. Igrali smo lepo in čvrsto v obrambi, kakovostno in dobro šli v (pol)protinapade, čeprav smo zgrešili nekaj čistih strelov. Drugi polčas smo v napadu začeli tako, kot si nismo želeli, a bili do sredine tega dela igre pri izidu, ki je obetal. Naša obramba, ki smo jo tokrat malce spremenili in popravili, je bila dobršen del tekme na visoki ravni. A smo v napadu naredili absolutno preveč napak, zgrešili na desetine zicerjev in to so Kielce znale kaznovati. Ko se držimo stvari, ki jih začrtamo, smo lahko enakovredni tudi najboljšim v Evropi, ko pa gremo malce po svoje, nastane ta razlika, ki nas žre.« A časa za žalovanje ni, kajti že jutri čaka pivovarje tekma s Slovenj Gradcem v pokalu Slovenije, v soboto pa v ligi prvakov gostovanje pri Kristianstadu na Švedskem. »Imamo nekatere težave, ki se kažejo in vlečejo že od začetka sezone. Poskušamo jih popraviti, vendar nimamo veliko časa. Vseskozi smo na poti in zato nimamo veliko treninga za zmanjševanje teh napak. Toda vem, da bo prišel tudi naš čas.«