Šest dni, tri tekme. Ritem, ki ga bodo morali košarkarji Olimpije v prvem delu letošnje sezone tako ali drugače vzdržati. Po obračunu v evropskem pokalu proti Kubanu in državnem prvenstvu proti Polzeli jutri sledi dvoboj v ligi ABA. V 5. krogu Ljubljančani odhajajo na zahtevno gostovanje, saj jih v Beogradu pričakuje Partizan s trenerjem Aleksandrom Džikićem na čelu. Z beograjskim tekmecem bo imela opraviti tudi Krka, ki bo v ponedeljek gostila evroligaško Crveno zvezdo.

Zadnji krog lanske sezone lige ABA je prinesel eno bolj norih tekem v zgodovini jadranskega tekmovanja. V dvorani Tivoli je gostoval prav Partizan, zmagovalec obračuna pa je bila po kar štirih podaljških Olimpija, ki bi v primeru drugačnega razpleta ob obilici smole lahko tudi izpadla iz tekmovanja. Razpletlo se je drugače, zmaji pa po viharnih poletnih mesecih znova nastopajo v jadranskem tekmovanju, čeprav si tega na parketu znova niso izborili. Da takratni poraz, pa čeprav nepomemben, ni dobro del gostujočemu trenerju Aleksandru Džikiću, ni bilo mogoče spregledati. 45-letni srbski strokovnjak proti nekdanjemu moštvu, s katerim se ni razšel v prijateljskih odnosih, zelo nerad izgublja, še posebej zato, ker je nekaj let uspešno vodil največjega rivala, Krko. Po lanskem prihodu sredi sezone je Partizan, ki je rezultatsko tonil, znova usmeril v mirne vode, v letošnji pa je v ligi ABA po štirih krogih poleg Crvene zvezde in Budućnosti še edini neporažen.

Jasno je, da bo Džikić proti Olimpiji dodatno motiviral svoje igralce, ki bodo imeli v dvorani Aleksandra Nikolića bučno in številčno močno podporo s tribun. V črno-belem delu Beograda namreč po odličnem začetku sezone znova narašča košarkarska evforija. Čer bodo Ljubljančani želeli biti enakovredno bitko z gostitelji, bodo morali dobro paziti na najboljšega posameznika Partizana Williama Hatcherja. »Pričakujem podobno tekmo kot proti Kubanu. V tem smislu, da bo vsaka naša najmanjša napaka kaznovana, česar proti slabšim ekipam ne izkusimo,« pravi trener Olimpije Gašper Okorn, ki je proti Kubanu pogrešal pravo igro najboljšega posameznika zmajev Brendona Jeffersona. »Ni skrivnost, da se ga evropski klubi že opazili, zaradi česar bo v prihodnje deležen tudi drugačnega obravnavanja nasprotnikov. Kuban v 40 minutah tekme niti enkrat ni pozabil nanj. Ne glede na dogodke na parketu je bil pri njem stalno en igralec. Iskali bomo rešitve, s katerimi se bomo temu uprli, je pa tudi res, da ima redko kdo tako kakovostne posameznike, da bi to lahko izvedel.«

Liga ABA, 5. krog: Mornar – FMP 82:66 (16:22, 28:15, 21:16, Waller 15; Čović 16), danes ob 17. uri: Cibona – Karšpoš, ob 19. uri: M. Leks – Cedevita, ob 21. uri: Igokea – Budućnost, jutri ob 17. uri: Partizan – Olimpija, ob 19. uri: Zadar – MZT, ponedeljek ob 18. uri: Krka – Crvena zvezda.