Večerni derbi med Olimpijo in Mariborom (20.30) bo zaokrožil pestro nogometno dogajanje na stadionu Stožice v zadnjem tednu dni. Vloga favorita kljub drugačnemu mnenju mariborskega kolektiva pripada Ljubljančanom, ki imajo štiri točke naskoka pred večnimi tekmeci izpod Pohorja.

Elsner pred največjim izzivom

Olimpija že dolgo ni tako sproščeno in umirjeno pričakala gostov iz Maribora. V taboru državnih prvakov ni zaznati pretirane napetosti, ampak le osredotočenost na nadaljevanje zmagovitega niza pod vodstvom trenerja Luke Elsnerja. Zamenjava na klopi Olimpije se je za zdaj izkazala kot ena najbolj posrečenih potez predsednika kluba Milana Mandarića, saj ima Elsner blagodejnejši vpliv na moštvo kot njegov predhodnik Rodolfo Vanoli. Ena največjih prednosti mladega trenerja je tudi komunikacija z javnostjo, saj Elsner z analitičnim in strokovnim pristopom vedno ugaja z veliko prave vsebine. Odkar je Olimpija zamenjala trenerja, moštvu na sedmih uradnih tekmah še ni spodrsnilo z remijem ali porazom. Elsnerju se je med drugim obrestovala tvegana poteza, ko je v gol postavil 17-letnega Roka Vodiška, pod njegovim vodstvom je učinkovito formo ujel tudi Andraž Kirm.

Nocojšnji derbi kajpada še ne bo odločilno vplival na razplet prvenstva, bi pa Olimpija z morebitno zmago naredila pomemben korak k ubranitvi naslova prvaka. Elsner na veliki sceni še nikdar v trenerski karieri ni bil pred mikavnejšim izzivom, Olimpija pa razumljivo največ pričakuje od prvega igralca lige Mihe Zajca in vse nevarnejšega Roka Kronavetra, ki se je nazadnje izkazal z edinim slovenskim golom na reprezentančnih tekmah proti Slovaški in Angliji. Javnost od državnih prvakov zahteva dominantnejšo igro kot na avgustovskem derbiju pod Kalvarijo, ko je Olimpija srečno izvlekla točko za remi 1:1. »Trenirali smo izvrstno, nekaj dni smo bili tudi v Čatežu. Premor nam ni porušil uspešnega ritma, saj smo se na vseh področjih dvignili na višjo raven,« je povedal kapetan Darijan Matić.

Milanič mora živeti s kritikami

Maribor? Ker sta se s trenerjem Darkom Milaničem na včerajšnjem dolgem srečanju z novinarji izmenjevala, je za vprašanje o tem, kako je z vlogo favorita, prišel na vrsto Marcos Tavares. In izstrelil: »Maribor!« Milaniču tako ni ostalo drugega, kot da je, četudi je pokal državnega prvaka od lanske sezone v Ljubljane, pristavil: »Hočemo in moramo biti v vlogi favorita, tako se bomo tudi obnašali.« Skoraj nenavadno sproščeno, še zlasti pred derbijem, se vijolični podajajo v Stožice. Morda tudi zato, ker imajo novo pogodbo in nov logotip na novih dresih.

Za Tavaresa dilem ni: Maribor mora zmanjšati zaostanek, to prinašajo tri točke. Bolj previden pa je Milanič: »To, ali bom zadovoljen z morebitno točko, bom povedal po tekmi, odvisno je od tega, kako bo potekala.« Ni se mogel ogniti ključnemu faktorju mariborske sezone: nihanjem v igri. »Vsakemu moštvu je cilj imeti čim manjša nihanja. Nasprotniki že vedo, kako se postaviti proti nam, mi pa moramo to čim bolje preboleti brez večjih težav.«

Bolj kot reprezentančni premor je davek terjala prijateljska tekma z madžarskim Haladasom, ki jo je Maribor prejšnji petek precej (ne)suvereno izgubil (0:3), saj sta se poškodovala Dare Vršič in Blaž Vrhovec. Prvi, ki je letos ključni mož na sredini vijoličnih, je že treniral, Vrhovec pa ostaja negotov za derbi. Zanimivo bo videti, kako bo Milanič rotiral v obrambi (na desnem boku Matej Palčič ali Denis Šme) in tudi v napadu, kjer je Tavares začel komaj štiri tekme, Sunny Omoregie ima na računu pet zadetkov, Milivoje Novaković pristop, Luka Zahović pa učinkovitost.

Milanič je seznanjen z mnenji Elsnerja, tudi s tistim, da bo tokrat več odvisno od Olimpije kot od Maribora: »To je njegovo mišljenje, zame bo to najbolj odvisno od nastopa Maribora.« Olimpija po njegovem mnenju dobro tekmuje, v napadu so dovolj dobri, da tekme zmagujejo v nizu, poudaril pa je tudi, da je Rok Kronaveter odličen nogometaš, ki je pomemben za Olimpijo, in tako ga bo Maribor tudi obravnaval. Mariborski navijači so pokupili skoraj vseh 1050 vstopnic, kolikor so jim jih ponudili v Olimpiji, zato Milanič pravi: »Naša naloga je, da prepričamo navijače in vsakega posameznika, da delamo dobro. S kritikami pa moramo živeti.«