S kakšno filozofijo ste se lotili scenica?

Kot prvo je bilo jasno, da v zadnjih letih prodaja družinskih enoprostorcev pada, veliko kupcev je odšlo v segment lahkih terenskih vozil. Kot razlog prestopa v drug segment so kupci navajali obliko vozila in privlačnost. Medtem pa so tisti, ki so mu ostali zvesti, še vedno govorili, da cenijo prostornost in prilagodljivost. Torej smo morali združiti, kar eni pogrešajo in drugi cenijo. In zato smo se odločili, da je po 20 letih obstoja tega modela čas za revolucijo, ne evolucijo. Zato gre novi scenic na številnih področjih precej dlje, kot so šli vsi sodobni avtomobili do sedaj.

Kako je nastajala oblika karoserije? Scenic je zelo podoben konceptu, to pa v avtomobilski industriji pomeni, da so tudi stroški večji.

Prva zahteva oblikovalcev je bila, da ima, zaradi vseh razmerij, tudi končni scenic 20-palčna kolesa. In tukaj smo nastopili drugi, ker smo morali to željo utemeljevati pri svojih nadrejenih. Z njimi smo se bojevali na treh področjih: pri ceni, kjer so na koncu popustili, ko nam je 20-palčna kolesa uspelo dobiti za enako ceno kot recimo 17-palčna, udobju, tukaj nadrejeni niso popuščali, zato imajo 20-palčna kolesa toliko večji presek pnevmatik, in na koncu pri nizki porabi, ki je prav tako več kot pomembna. Ko se nam je o vsem uspelo uspešno dogovoriti, smo dobili zeleno luč.

Je razvoj trajal dolgo?

Obliko smo določili razmeroma hitro, saj nam je kot izhodišče služilo konceptno vozilo iz leta 2011, za preostalo pa so bila potrebna tri do štiri leta, kar je za tak avtomobil povsem običajno. Dela smo se lotili počasi in previdno, kajti zavedamo se, da smo zdaj res pod drobnogledom trga in tudi tekmecev. Ti recimo niso mogli verjeti, kako nam je uspelo pri dobaviteljih tako znižati ceno pnevmatik.

Kaj je pomenilo največji izziv pri nastajanju scenica?

Skrb, da ne bi prevladoval le dizajn, saj so tudi druge lastnosti zelo pomembne, in mislim, da smo sklenili zelo dober kompromis. Prilagodili smo ga sodobni družini, torej med drugim povezljivosti z zunanjim svetom, kjer sodobni tehnološki pripomočki narekujejo tudi potovanja. Nekoč so otroci na poti na dopust barvali z barvicami po papirju, danes to delajo na tablicah. Skriti kotički seveda ostajajo, to je dediščina prejšnjega scenica, tako so si želeli otroci. Ti prostori so z leti postali prave časovne kapsule. Skratka, avtomobil izraža veselje navzven in tudi navznoter, za vsakogar je narejena določena nadrobnost. az