Na blagajno so, kaj naj vam rečem, prišli z napolnjenim suknjičem kot brezdomec Hulk, pol trgovine so poskrili v žepe in rokave – v podlogo so stlačili še Piranski zaliv, vojašnico na Trdinovem vrhu, nekaj teravatnih ur elektrike iz Krškega in vso italijansko občino Resia – iz vozička pa izvlekli samo eno majhno šibeniško tovarno lahkih kovin ter prodajalki ležerno navrgli par milijonov evrov.

Tako natovorjeni so komaj prišli do avtomobila, med potjo jim je vse padalo iz napolnjenega suknjiča. Ko so v supermarketu dojeli, da jim manjka pol artiklov, je varnost na opustelem parkirišču našla samo eno čisto enajstmetrovko, ki jo je slovenski sodnik Damir Skomina letos na evropskem nogometnem prvenstvu ukradel Švici. In malo naprej Hornbeckovo recenzijo McDonaldove »Kulture kritike«, ki jo je Slavoj Žižek ukradel za neki svoj esej o »Kritičnem preizpraševanju«.

Saj pravim, ni večjih lopovov od Slovencev. Kradejo olje, vino, pršut, kulen, zelje, ajvar in pecivo, kradejo elektriko, morje, ofsajde, penale in filozofske eseje, kradejo celo žive ljudi: Hrvatom so tako mrtvohladno ugrabili svetovnega prvaka v biatlonu, Jamajčanom svetovno prvakinjo v šprintu, Bosancem Đura iz Nadrealistov, Američanom Chrisa Eckmana iz Walkaboutsa. Slovenskim razbojnikom niti to ni bilo dovolj, ampak so začeli krasti še mrtve – od prvega slovanskega vladarja kralja Sama, frankovskega trgovca z orožjem, ki so ga hladnokrvno razglasili za Slovenca, do zadnjega, Josipa Broza, ki ga imajo po materi in dedu za svojega največjega sina. Ko pa jim je na koncu zmanjkalo slovanskih vladarjev, so stegnili svoje umazane roke še po – francoskih.

Prijavi Avstrijcev, Italijanov, Srbov, Hrvatov, Švicarjev in preostalih zaradi izginulega olja, vina, zelja, ajvarja in ukradenih enajstmetrovk so se te dni pridružili še Francozi: rojalistično združenje »L'association pour le retour de Charles X et des derniers Bourbons« je namreč od Slovencev uradno zahtevalo, da Francozom vrnejo njihovega – kralja.

Francozi so namreč opravili svojo zgodovinsko inventuro, začeli šteti sarkofage v kripti pariške bazilike Saint-Denis – v kateri so kosti vseh francoskih kraljev, od Klodvika Prvega do Ludvika Zadnjega – in ugotovili, da so vsi na svojem mestu, tako Merovingi, Karolingi, Kapetingi, Valoisi, Burboni kot Bonaparte, manjka samo eden: zadnji kralj iz dinastije Burbonov, Charles Philippe de France, imenovan Karel X., tisti genij, ki si ga je zgodovina zapomnila po izredno modrih potezah, zaradi katerih je dvakrat brezglavo bežal iz Pariza. Francozi so nato svojega zadnjega Burbona iskali povsod po cerkvi, na koncu so pretaknili ves Saint-Denis, Pariz in vso Francijo, Karel pa kot da bi se vdrl v zemljo. In na koncu so ga našli – seveda kje drugje kot – v Sloveniji.

Nesrečni Karel je namreč, ko je po julijski revoluciji in abdikaciji taval po Evropi, leta 1835 pred veliko epidemijo kolere zbežal v avstro-ogrsko provinco, v Gorico. To je bila še zadnja modra poteza modrega vladarja, saj je, medtem ko je Evropa umirala od kolere – v Franciji so na primer zabeležili sto tisoč žrtev, od tega dvajset tisoč samo v Parizu! – tistega leta v vsej Gorici zaradi kolere umrl en sam človek. Malo nerodno je sicer bilo, da je bil ta eden ravno – Karel X.

Tako je Karel X., zadnji kronani Burbon, namesto v Saint-Denisu končal v Gorici, v kripti frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja na hribu Kostanjevica. Ko so ga Francozi končno našli, so imeli kaj videti: poleg njega sta v razkošnih marmornih sarkofagih ležala njegov sin Ludvik XIX., revež, ki nikoli ni doživel kraljevske časti, in vnuk Henry V., zadnji moški potomec te slavne francoske rodbine.

Francozi zdaj od Slovencev svojega Karla – edinega francoskega kralja, ki je pokopan zunaj Francije – zahtevajo nazaj, a Slovenci seveda o tem nočejo niti slišati. Potem ko so jim Srbi ukradli Tita, ga strpali na vlak in odpeljali v Beograd, je Karel ostal edini kralj in – vsaj dokler je Janša še živ – edini velik in pomemben svetovni vladar, pokopan v Sloveniji.

Poleg hrvaškega zelja, srbskega ajvarja, italijanskega vina in avstrijskega olja imajo neskrupulozni Slovenci zdaj še francoskega kralja. Že jutri, nikar ne dvomite, bodo evropski komisiji poslali še zahtevo za zaščito Karla X. kot slovenske kulturnozgodovinske dediščine: če je, jebiga, varaždinsko zelje zaščiteno kot »udomačena lokalna sorta«, ki se v Sloveniji goji že stoletja, potem ne bo težav niti z zaščito geografskega porekla dinastije Burbonov iz Gorice, »udomačene lokalne sorte«, ki je tam že dvesto let.

Potem pa, dragi Francozi, ko pride k vam odločitev evropske komisije o Burbonih kot zaščiteni avtohtoni slovenski rodbini, boste videli tudi zahtevo Republike Slovenije o vrnitvi vseh preostalih sedmih slovenskih kraljev iz dinastije Burbonov, na čelu z Ludvikom XIV., sončnim kraljem – edinih sedmih slovenskih kraljev, pokopanih zunaj Slovenije.

Chers amis, še ne veste, s kom imate opravka.