Šestnajsta dirka svetovnega motociklističnega prvenstva v razredu motoGP bo na sporedu v Motegiju na Japonskem. Na njej lahko Španec Marc Marquez sicer že osvoji naslov prvaka, čeprav ima pri tem malo možnosti. Medtem pri Yamahi počasi moralo načenja odhod Španca Jorgeja Lorenza ob koncu sezone. Ne Honda ne Yamaha nista še uspeli tehtnico povsem prevesti v svojo absolutno korist.

Yamaha je ob začetku in nekje do sredine sezone res prevladovala, tega se zavedata oba njihova dirkača, posebej Italijan Valentino Rossi, ki je pred dirko v Motegiju dejal, da so jih tekmeci dolgo časa »gledali v hrbet«, da pa tega kapitala niso znali dovolj dobro izkoristiti, saj je predvsem Marquez z bolj zrelo taktiko pridno nabiral zmage in točke, posebej ko sta mu to omogočila oba Yamahina tekmeca. Na drugi strani se Honda zaveda, da so daleč od tega, da bi lahko z mirnostjo pričakovali naslednje dirke, zato na eni strani računajo na trezno vožnjo obeh svojih tovarniških dirkačev, na drugi pa, da so pri Yamahi strasti spet vse prej kot hladne. Zadnji kamenček v tem Yamahinem mozaiku so pridali ravno pred Motegijem, ko so se v ekipi modrih odločili, da ne bodo dovolili Lorenzu, da bi mu pred koncem pogodbe ob koncu leta 2016 dovolili predčasno testiranje pri Ducatiju. »Rad bi seveda čim prej začel testirati pri svojem novem delodajalcu, torej Ducatiju, a odločitev, ali se bom lahko z novim motociklom začel spoznavati takoj po koncu sezone, ni več v moji pristojnosti. Očitno Yamaha ne želi, da bi bil na testih v Jerezu in Valencii že pri Ducatiju. Ne vem, po vseh letih in uspehih menim, da bi si zaslužil predčasno testiranje, a pogodbo bom spoštoval do konca,« je povedal Jorge Lorenzo, iz česar lahko sklepamo, da so odnosi med njim in ekipo vedno bolj zastrupljeni, in če bo želel zmagovati, bo to bolj ali manj več v želji dokazati Rossiju svoj primat, kot pa premagati Marqueza.

Marquez torej lahko že postane prvak, če bo po dirki v Motegiju imel več kot 76 točk prednosti pred Rossijem. Trenutno njegova prednost znaša 52 točk, torej bi moral Španec v Motegiju v vsakem primeru zmagati, Rossi pa ne bi smel biti boljši kot 15. Scenarij, ki je sicer precej neverjeten, a v dirkaškem športu se nikoli ne ve, kako se obrne sreča. »Imam priložnost postati prvak, a o tem ne želim razmišljati. Pred nami so tri zaporedne dirke v obdobju 14 dni, vsaka v drugačnem časovnem pasu, kar je že samo po sebi naporno. Veliko stvari bi se moralo zgoditi na tej prvi dirki, zato ne verjamem, da nam lahko kar takoj uspe. Seveda je dirka na Japonskem pomembna tudi za Hondo, a pustimo, da svoje pove čas,« je povedal Marc Marquez, ki v Motegiju do zdaj ni nanizal ravno najbolj bleščečih rezultatov, saj še ni zmagal v razredu motoGP, njegova zadnja zmaga tukaj sega v leto 2008, ko je še dirkal v moto2.

Še slikoviteje je Marquezovo možnost postati prvak že na tej dirki opisal nekdanji dirkač in zdaj TV-komentator Alex Hofmann: »To ni enajstmetrovka za Marqueza, bolj prosti strel, iz katerega pa lahko z nekaj sreče in znanja tudi zadane gol. Dokler obstaja majhna možnost, jo morajo vsi vpleteni upoštevati.« Posebej Lorenzo je v Motegiju že dokazal, da zna zmagovati. Tukaj je namreč zmagal v letih 2009, 2013 in 2014, in če bo vreme dovoljevalo, bi znal biti zelo konkurenčen tudi letos. »Teoretično je to Hondina steza, želeli se bodo pokazati v najboljši luči. Mi smo tukaj zato, da jim to preprečimo, čeprav je kar nekaj ovinkov, ki so res letos pisani na kožo Hondi,« je še povedal Lorenzo. Valentino Rossi pa dodal, da trenutno ne gleda na svetovno prvenstvo, ampak se ukvarja z vsako dirko posebej. In da mu ne diši preveč, ker je pred njimi serija treh zaporednih dirk: »Tri zaporedne dirke so bile vedno problem. Če si na prvi imel težave, si to potem plačeval še na preostalih dveh. Ni mi všeč tak koledar, je preveč stresno. Na drugi strani se tolažim, da je enako za vse. Je pa res, da nas čakajo tri fantastične steze.«