Če bo ministrstvo za notranje zadeve ugotovilo, da migracije resno ogrožajo javni red ali notranjo varnost države, bo lahko državni zbor zaprl mejo. Odločitev bosta morali na predlog vlade podpreti dve tretjini navzočih parlamentarcev, veljala pa bo šest mesecev in jo bo mogoče še podaljševati. Tako določa zadnji predlog doslej sila skritega zakona o tujcih, ki je bil včeraj vendarle poslan v koalicijsko usklajevanje.

Jasnih določil, kdaj bi migranti resno ogrozili javni red ali notranjo varnost države, v predlogu zakona ni. Navedeno je le, da se pri oceni upoštevajo razmere v državah, iz katerih bi tujci vstopili k nam, pa število nezakonito prebivajočih tujcev in oseb z mednarodno zaščito pri nas, nastanitvene sposobnosti naše države... Vladna služba za zakonodajo je opozorila, da bi v zakonu vendarle »veljalo obrazložiti, v čem bi se lahko kazalo ogrožanje javnega reda in notranje varnosti«.

Kako si MNZ zamišlja zapiranje meje

Če bo parlament ugotovil omenjeno ogroženost, tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, policija prihoda v državo ne bo dovolila, tiste, ki bodo že pri nas, pa bo napotila v državo, iz katere so nezakonito vstopili. Nič drugače ne bo ravnala s tistimi, ki bodo želeli zaprositi za mednarodno zaščito, kar pomeni, da bo suspendirala določila zakona o mednarodni zaščiti. Izjema bodo le tisti, katerih življenje bo neposredno ogroženo, ki jim vrnitve v predhodno državo ne bo omogočalo zdravstveno stanje in mladoletne osebe brez spremstva, »za katere se domneva, da so stare največ 14 let«.

»MNZ dejansko predlaga, da se ob nedoločenem številu beguncev, ki naj bi predstavljali še neopredeljeno nevarnost slovenskim prebivalcem in našemu zdravju, preprosto izključi veljavnost naše ustave in obveznosti, ki jih je Slovenija sprejela z ratifikacijo mednarodnih dokumentov, tudi tako pomembnih, kot je konvencija o statusu beguncev. Zdi se, kot da oblasti pričakujejo vojno stanje, kar je smešno,« pravi Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravno-informacijskega centra, ki skrbi za pravice beguncev. »Slovenija je država, ki lahko odgovori na takšen izziv in obenem spoštuje svoje obveznosti, predvsem slovensko ustavo. To je nedvomno dokazala že ob lanskem množičnem prihodu beguncev,« meni Bervar-Sternadova.

Naši sogovorniki iz pravniških vrst poudarjajo, da je predlog zakona sporen vsaj iz treh temeljnih razlogov. Prvi je, da v nasprotju z ustavo uvaja režim »kvaziizrednih« razmer in da je diskriminatoren. Po njihovem mnenju krši mednarodno sprejeto obveznost iz ženevske konvencije o beguncih, da bo država vsaj procesno obravnavala prošnjo za mednarodno zaščito osebe, ki je pod njeno jurisdikcijo, ne pa da jo bo takoj deportirala. Kot tretji očitno sporen razlog navajajo, da zakon v nasprotju s sodno prakso evropskega sodišča za človekove pravice s takojšnjim vračanjem prosilcev za mednarodno zaščito v drugo državo krši absolutno naravo prepovedi mučenja iz evropske konvencije za človekove pravice.

Han: Razmere niso normalne

Vznemirjeni so tudi v Amnesty International Slovenije. Poslanke in poslance so odločno pozvali, naj se sprejemu sporne ureditve uprejo in »ubranijo civilizacijske dosežke in človekove pravice ter ne obrnejo hrbta otrokom, moškim in ženskam, ki so morali zbežati s svojih domov v strahu za golo življenje«.

A bo politika očitno pokleknila pod »argumentom«, da je Slovenija ogrožena. Vodja poslancev SD Matjaž Han je tako po včerajšnjem koalicijskem vrhu dejal, da živimo v svetu, ki se spreminja. Tako je bil predstavljen tudi zakon o tujcih, ki »ga verjetno v normalnih razmerah nobena stranka ne bi sprejela«, je dejal. Po dogovoru na včerajšnjem koalicijskem vrhu bo vlada zakon, ki bo sprejet po nujnem postopku in o njem sploh ne bo javne razprave, predvidoma obravnavala prihodnji teden. Pred tem naj bi se o njem usklajevali v koaliciji, pri čemer naj bi bila navzoča tako ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar kot tudi pravosodni minister Goran Klemenčič. Kot je znano, skuša slednji omiliti radikalne predloge notranje ministrice. Vendar pa je v koalicijskih vrstah mogoče slišati, da naj bi v sedanji predlog Klemenčič že privolil.