Čeprav je tudi letos v stavnicah vodil japonski pisatelj Haruki Murakami, je najprestižnejša nagrada za literaturo pripadla ameriškemu glasbeniku Bobu Dylanu.

Robert Allen Zimmerman, ki si je nadel umetniško ime Bob Dylan, je svoje glasbene uspehe začel nizati leta 1963, ko je izdal drugi album z naslovom The Freewheelin' Bob Dylan. S svojimi družbenokritičnimi besedili je močno zaznamoval takratno ameriško kulturo, njegove pesmi, kot je denimo Blowin' in the wind, pa so postale večne himne borcev za človekove pravice.

V svoji dolgoletni karieri je Bob Dylan v ustvarjanje vpletal različne glasbene zvrsti, od zanj verjetno najznačilnejše folk glasbe do bluesa, jazza, swinga in rock'n'rolla. V Sloveniji je koncertiral štirikrat, nazadnje lani v okviru predstavitve albuma Shadows in the night.

Nobelovo nagrado za literaturo podeljujejo že od leta 1901, pripade pa avtorju, ki je začrtal idealne smernice ustvarjanja. Pri izboru akademija običajno upošteva celotno ustvarjanje, včasih pa izpostavijo posamezno delo.

Letošnji tradicionalni prevzem nagrad bo 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela, v Stockholmu. Nagrada je letos vredna 831.000 evrov.