Najprej k sosedskemu derbiju med Toronto Maple Leafs in Ottawa Senators. Toronto je imel v letošnji sezoni možnost prvega izbora na naboru, s katerim so izbrali 19-letnega Austona Matthewsa.

Na prvi tekmi je tako občinstvo nestrpno pričakovalo debi njihovega novega dragulja, a takšne predstave niso pričakovali niti največji optimisti. Matthews je prvič zadel že v 9. minuti, nato pa mrežo zatresel še trikrat in bil v prvi tekmi v NHL z naskokom najboljši mož na ledeni ploskvi. Navdušenje občinstva je nekoliko zbledelo zaradi tesnega poraza proti sosedskemu rivalu, a predstava Matthewsa jih zagotovo navdaja z optimizmom pred novo sezono, v kateri si Toronto želi povratka v končnico.

Matthews hitrejši od Gretzkyja in Lemiuxa

Če dosežek Matthewsa postavimo v kontekst: na debiju v NHL-u je zadel tudi Anže Kopitar, štirih zadetkov pa že dolgo ni nihče dosegel. Največja imena svetovnega hokeja so za to potrebovala mnogo dlje, Wayne Gretzky 136 tekem, Mario Lemiux pa 110, vsekakor pa na debiju nihče ni bil niti blizu. Rekord iz davnega leta 1917 s petimi goli na debiju sicer držita Joe Malone in Harry Hyland. S predstavo Matthewsa se je na najboljši možni način začela 99. sezona lige NHL, ki pred začetkom zbuja visoka pričakovanja.

Prvo tekmo v za franšizo Los Angeles Kings jubilejni 50. sezoni je odigral tudi Anže Kopitar, ki je hkrati prvič oblekel tudi kapetanski dres kraljev. Igrali so proti divizijskemu rivalu San Jose Sharks, a tekmo z 2:1 izgubili. Kralji so sicer znani po tem, da sezono začnejo slabo, nato pa v drugi tretjini stopijo na plin in se prebijejo v mesta za končnico. Edini zadetek za kralje je že v 2. minuti dosegel Tyler Toffoli, med podajalci je bil tudi Kopitar.

Na preostalih tekmah je St. Louis z 2:5 ugnal Chicago, Edmonton pa s kar 7:4 Calgary. Liga se bo nadaljevala danes ponoči, ko bo na sporedu devet tekem.