Potem ko so košarkarji Olimpije vsako od zadnjih treh sezon v evropskem pokalu začeli z zmago, so letošnjo odprli s porazom. V dvorani Tivoli gostujoči Lokomotiv Kuban ni prikazal igre za košarkarske sladokusce, a je bil vseeno pretrd oreh za borbeno Olimpijo. Zmaji bodo v drugem krogu v sredo gostovali pri Ulmu, ki je proti Valencii klonil s kar 37 točkami razlike.

Čeprav se letos, bolj kot pretekle tri sezone, zdi, da je drugo kakovostno evropsko tekmovanje za Ljubljančane nepotrebno, saj imajo ob tem zaradi nastopanja v državnem prvenstvu in ligi ABA izredno natrpan urnik tekem, ni tako. Evropski pokal je za klub vitalnega pomena, saj nastopanje v njem zahtevajo sponzorji, od Mestne občine Ljubljana pa se zaradi tega na Olimpijin tekoči račun prelije okoli 350.000 evrov. ECA, ki ima pod okriljem evroligo in evropski pokal, od letos krije tudi vse stroške tekmovanja, z izjemo potovanj in nastanitev. Še več, vsak klub z naslova televizijskih pravic tokrat prejme 30.000 evrov, 10.000 evrov za pokrivanje stroškov, za uvrstitev v drugi krog pa dodatnih 20.000 evrov. Slednje bo za košarkarje Olimpije v letošnji sezoni misija nemogoče, ob izredno težavnem tekmovalnem ritmu do novega leta pa se postavlja vprašanje, ali si ga sploh želijo povleči tudi v leto 2017. »Želja je vedno, saj smo športniki. Nekateri bi dejali, da bi bilo najpametneje taktizirati in ob možnosti preboja v drugi del stvari izpeljali tako, da se to ne bi zgodilo. Toda to je nemogoče, takšno razmišljanje pa sporno ter nehigiensko. Vsako tekmo bomo prežali na presenečenje. Če se zgodi, da bomo šli v drugi krog, bomo pa peklenski ritem trpeli še januarja in februarja,« je jasen trener Olimpije Gašper Okorn.

Presenečenje so ljubljanski košarkarji zavohali, ko so bili enakovreden nasprotnik nesramno bogatemu Kubanu večino prvega polčasa. Gostje iz Krasnodarja so bili lani eno najprijetnejših presenečenj evrolige, saj so se prebili na zaključni turnir četverice, pred začetkom letošnje pa je moštvo zapustilo večino nosilcev, ki so okrepili preostale evropske velikane, vključno s trenerjem Georgiosom Bartzokasom, ki danes vodi Barcelono. Na klopi ruskega moštva ga je nasledil njegov rojak Fotis Katsikaris, ki to pot nima na voljo tako blestečih posameznikov, a še vedno dovolj kakovostne, da so eni glavnih favoritov za osvojitev evropskega pokala. V slovensko prestolnico bržkone pripotovali z nekoliko podcenjujočim odnosom, saj so se v prvih 20 minutah prikazali v slabi luči. Katastrofalen je bil predvsem njihov met od daleč, kar je Olimpiji omogočalo, da je del prvega polčasa celo vodila.

Gostje so do nekoliko višje prednosti prišli tik pred polčasom, ko so zadeli tri zaporedne trojke, a so jim zmaji tudi v nadaljevanju dihali za vrat. S srčno in požrtvovalno igro so se nekajkrat približali Kubanu, ki pa je venomer našel pravi odgovor in dajal vtis, da je pri stvari ravno toliko, kolikor je bilo treba za zmago v slovenski prestolnici.

»Tekma je bila odprta. Po seriji košev tekmeca v prvem polčasu smo izgubili stik. V drugem polčasu smo se tekmecu dvakrat približali, kaj več pa žal ne. Zmanjkalo nam je potrpežljivosti,« je tekmo ocenil Gašper Okorn.

Preostala tekma 1. kroga v skupini D: Valencia – Ulm 95:58 (26:16, 48:34, 71:45, Dubljević 14, Janković 12; Babb 14, Morgan 12), Hapoel Jeruzalem prost.