Zdi se, kot bi bilo včeraj, v resnici pa mineva okroglih 30 let, odkar je v filmu Top Gun navduševal Tom Cruise. Tri desetletja je torej od tega, kar se je danes 54-letni igralec izstrelil med hollywoodske zvezdnike, v tem času pa posnel več kot uspešnico na leto: natanko 31. In po vseh filmih je postal znan tudi po tem, da večino akcijskih, tudi zelo nevarnih prizorov posname sam. Da (skoraj) ne potrebuje dvojnika. Tako je sam plezal po najvišji stavbi na svetu, visel na strmih pečinah, tekel po krilih premikajočega se letala... Da številnih norih avtomobilskih voženj (mimogrede: ena od izjem je film Dnevi grmenja, ki se ves vrti okrog dirkanja, v katerem je Cruisove prizore posnel profesionalec) niti ne omenjamo. A ravno med njimi najdemo tudi eno najbolj divjih in privlačnih zadnjega časa – tisto iz filma Jack Reacher, v čigar vlogi Cruise za volanom chevroleta chevella SS policistom beži po ulicah Pittsburgha.

Obdelovali so jih 42 dni

Gre za dobrih osem minut dolg osupljiv prizor, ki se po zares divji vožnji konča na način, ki ga scenaristi nikdar niso do potankosti razložili, gledalci pa ne povsem razumeli. Cruise namreč, malce preden iz okoliških ulic prihrumijo policisti, izstopi iz avtomobila, ki ga pusti v prostem teku, da se ta počasi odpelje po blagem klancu naprej, in stopi do bližnje avtobusne postaje, na kateri se pomeša med začudene čakajoče. Ko eden izmed njih, visok temnopolt moški, ugotovi, da so policisti obkolili avto, ki se je medtem ustavil, Cruisu za dodatno »kamuflažo« ponudi svojo bejzbolsko čepico, ki mu jo slednji z nasmeškom vrne nekaj trenutkov kasneje, ko se na avtobusu odpeljejo mimo gruče policistov.

Za potrebe snemanja omenjene vožnje so uporabili devet različnih chevrolettov chevellov, ki so jih najprej, ker so bili avtomobili precej redki in jih je bilo težko dobiti, iskali precej dolgo, naposled pa štiri primerke našli v Michiganu, tri v Connecticutu in dva v Ohiu. Nato pa se jih je temeljito lotila še posebna ekipa mehanikov in strokovnjakov, ki je 42 dni zaporedoma delala noč in dan, da jih je temeljito preuredila, tako da so bili nazadnje med seboj skoraj identični in predvsem, da so bili sposobni divje vožnje – v ta namen so jih morali namreč precej predelati ter prilagoditi vzmetenje in zavore, predvsem zaradi tega, ker je šlo za posebno močne različice z okroglimi 500 konji moči, zaradi česar avtomobili niso bili najbolj vodljivi.

Namenjen trkom in zaletavanju

Med snemanjem jih je nato Tom Cruise lastnoročno uničil šest, enega izmed treh, ki so ostali v voznem stanju, pa je menda kupil sam in ga ima v lasti še danes. »Ta avtomobil ima svojo osebnost, je nekaj posebnega. Tega sem se dobro zavedal, zato sem ga skušal peljati na robu njegovih sposobnosti ali ga potisniti še čez. To je bil zagotovo najzabavnejši del snemanja tega filma in tudi sicer eden mojih razburljivejših nasploh,« je po koncu snemanja med drugim povedal Tom Cruise, nad čigar vozniškimi sposobnostmi so bili navdušeni vsi v filmski ekipi, saj je vse vožnje odpeljal kot profesionalec. »Tom je brez dvoma eden najboljših kaskaderjev za volanom, ki sem jih kadar koli spoznal. Mislim, da že to pove veliko. Je pa res, da smo zanj dobro poskrbeli in ni bil v posebni nevarnosti, saj smo mislili tako rekoč na vse – avtomobile smo močno predelali in jih predvsem zelo ojačali, priredili sedeže, dodali poseben varnostni pas... Skratka, avtomobili so bili namenjeni za to, da se je z njimi lahko treščilo v zid ali se zabijalo v druga vozila,« je na primer povedal eden od pomočnikov režiserja pri snemanju posameznih kadrov v filmu Paul Jennings. Tom Cruise se kot Jack Reacher v drugem delu filma na velika platna vrača prav v tem mesecu, zanimivo pa bo videti, ali se bo z njim vrnil tudi legendarni chevrolet.