Odkar slovenska nogometna reprezentanca igra v Stožicah, na največjem slovenskem stadionu še ni bilo takšnega nogometnega večera, kot je bila kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Anglijo, na kateri je Katančeva četa proti zvezdniški zasedbi z remijem brez golov izbojevala veliko točko. Slovenci so s sijajno predstavo navdušili navijače, ki so končno poskrbeli za podporo, kakršne v Stožicah še ni bilo. Morda bo osrednji slovenski stadion le postal takšna trdnjava, kot sta bila nekoč legendarni Bežigrad in izjemno akustični Ljudski vrt.

Slovenija je z zmago proti Slovaški in remijem z Anglijo ostala konkurenčna v boju za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji. Če novembra na Malti premaga avtsajderja skupine, ki se zna odlično braniti z bunkerjem, se bo lahko v miru odpravila na zimski premor. Zadnji dve predstavi Slovenije sta bili takšni kot takrat, ko se je uvrščala na velika tekmovanja. Bila je izjemno motivirana, borbena, disciplinirana in taktično zrela. Angleži so bili brez velikih priložnosti, čeprav so imeli večjo posest žoge, a so bili še najbolj nevarni ob strelih od daleč. Vratar Oblak je imel le eno pravo posredovanje. Slovenija je osvojila zgodovinsko točko, a glede na štiri izredne priložnosti, da je najboljši igralec tekme postal angleški vratar Joe Hart, ter vratnico Kurtića je bila bližje veliki zmagi. Ko so imeli Slovenci dovolj moči v nogah, so bili Angleži nemočni, v zadnje četrt ure, ko so začele pohajati moči, pa je motivacija zatrla utrujenost.

Slovenci tudi z balkanskimi trik kradli čas

V finišu tekme so tudi z balkanskimi triki, kakršne so pogrešali v preteklosti, kradli minute, potem ko se je začela redčiti udarna enajsterica. Bojan Jokić je 70 minut tekme odigral z zlomljenim mezincem na levi nogi in med odmorom prejel prejel protibolečinsko injekcijo. Kapetan Boštjan Cesar in defenzivni vezist Ren Krhin sta morala predčasno z igrišča, ker njune mišice niso vzdržale vseh naporov in udarcev. Josip Iličić je imel krvave gležnje, potem ko ga je angleški štoper Cahill pokosil s prekrškom, za katerega bi moral prejeti rdeči karton. Tudi drugi so bili polni modric po brezkompromisnih dvobojih z ostrimi Angleži.

Če je še v petek kazalo, da bo primer Kevin Kampl poskrbel za razdor v ekipi, je bil učinek prav nasproten. Očitno so zdrahe združile ekipo, da je v štirih dneh prišlo do popolnega preobrata v igri in s tem razpoloženju, ki se znova nagiba proti evforiji. »Kevin Kampl je del slovenske reprezentance in bo to seveda ostal. Prav nobenega spora ni bilo, vsaj jaz ne vem zanj,« je izpostavil selektor Srečko Katanec. Na druženjih z mediji po tekmah s Slovaško in Anglijo ter pred dvobojem z Anglijo je bil Katanec povsem drugačen kot še minuli petek. Bil je takšen, kot se od selektorja pričakuje: dostojanstven, kooperativen, analitičen in ob štirih točkah tudi iskreno vesel. Pohval ni delil le igralcem, ampak tudi članom strokovnega štaba, ki jih ne imenuje več pomočniki, ampak sodelavci. Priznal je, da je ključne odločitve sprejel po posvetu s sodelavci, med katerimi sta v ospredju izkušeni Tomaž Kavčič, ki nekatere igralce pozna v dušo še iz mlade reprezentance do 21 let, in Aleš Čeh.

Josip Iličić prerojen, ko je dobil popolno svobodo

Če so Oblak, Samardžić, Cesar, Birsa, Bezjak, Jokić in Verbič standardno dobri, je opazen napredek pri drugih. Josip Iličić je s tem, ko je dobil popolno svobodo v igri, izjemno pozitivno naravnan in motiviran ter v nasprotju z dosedanjim slovesom lahko odigra tekmo v celoti. Rene Krhin postaja vse boljši defenzivni vezist, ki ga ni strah odgovornosti, potem ko je dobil prava navodila in spodbudo. Jasmin Kurtić se je končno prikazal v podobi, kakršno videvamo na tekmah serie A. Največje odkritje je brezkompromisni Aljaž Struna na položaju desnega beka. Nabit je s samozavestjo in predrznostjo, da zakuha tudi incident, ko je treba, in zaradi dveh rumeni kartonov ne bo smel igrati na Malti.

Nova odlika Slovenije je, da je na vseh treh tekmah v kvalifikacijah glede na priložnosti bolje odigrala drugi polčas. Katanec pravi, da bi si glede na priigrane priložnosti zaslužila vseh devet točk in ne pet. Obramba je vse bolj trdna. Potem ko je v prvem polčasu prejela dva gola v Litvi, je na preostalih petih ohranila mrežo nedotaknjeno. Rezerva je v učinkovitosti v napadu. Slovaki v prvem krogu na vsej tekmi niso niti enkrat (!) streljali na gol Anglije, Slovenija je sprožila kar 13 strelov. Katanec ima očitno izoblikovano prvo enajsterico. Novembra bo zanimivo, v kakšni vlogi bo Kampl po vrnitvi. Hkrati je zelo pomembno, da tudi strokovni štab ostane v popolni zasedbi. Kavčiča namreč zelo cenijo na Kitajskem, kjer so že začeli iskati nove trenerje za sezono 2017.

Slovenija po treh tekmah v kvalifikacijah za SP

FIFA

PODATKI

število točk

1998

2002

2006

uvrstitev na SP

TEKME

2:0

2:2

 

3:0

 

Grčija – Slovenija

Ferski otoki – Slovenija

Slovenija – Moldavija

0:2

 

1:2

 

0:0

 

Slovenija – Danska

Luksemburg – Slovenija

Škotska – Slovenija

1:2

 

2:2

 

1:0

 

Slovenija – BiH

Slovenija – Italija

Slovenija – Švica

SELEKTOR

Zdenko Verdenik

Srečko Katanec

Brane Oblak

2010

2014

2018

uvrstitev na SP

TEKME

1:1

 

0:2

 

2:2

 

Poljska – Slovenija

Slovenija – Švica

Litva – Slovenija

2:1

 

2:1

 

1:0

 

Slovenija – Slovaška

Norveška – Slovenija

Slovenija – Slovaška

2:0

 

2:1

 

0:0

 

Slovenija – Severna Irska

Slovenija – Ciper

Slovenija – Anglija

SELEKTOR

Matjaž Kek

Slaviša Stojanović

Srečko Katanec