»Unplug Meditation sem odprla iz sebičnih razlogov,« pravi Suze Yalof Schwartz, ustanoviteljica in direktorica studia. Schwartzeva je kot mati treh majhnih otrok živela v nenehnem stresu, stalno na službeni poti med New Yorkom in Los Angelesom. Poskušala je z meditacijo, vendar si z večtedenskimi dragimi tečaji ni mogla zares pomagati. Želela si je »hitro umiritev« in naposled ustvarila metodo meditacije, ki je v manj kot treh letih zrasla v donosen, med uporabniki zelo priljubljen posel.

Od urednice za modo do duhovne podjetnice

Schwartzeva je bila štirinajst let prvakinja stilskih preobrazb. V reviji Glamour je kot urednica mode (prej je delala za revije Vogue, Elle in Marie Claire) objavila na stotine člankov o izboljšanju sloga oblačenja pri običajnih ljudeh. Potem se je odločila za lastno, malo drugačno preobrazbo. Iz New Yorka se je preselila v Los Angeles, da bi otroci živeli v prijaznejšem okolju. Najprej se je počutila zelo izgubljeno, vrnila se je v modni posel, snemala TV-oglase in bila nenehno na poti med Los Angelesom in New Yorkom. Da bi lažje obvladala stres, jo je njena tašča, psihoterapevtka, naučila dihalne tehnike za sproščanje. Svetovala ji je še, naj se loti meditacije. Suze je poskusila vse po vrsti, od meditacije pri newagerskem guruju Deepaku Chopri do meditiranj v budističnih templjih in vedske meditacije. Postala je manj razdražljiva, bolj potrpežljiva in umirjena, najzanimivejša »stranska posledica« pa je bila, da jo je minila strast do nakupovanja.

Razen umirjenosti je odkrila tudi to, da je meditacija v ZDA razširjena industrija, ki je, kljub temu da stanejo tečaji tisoč dolarjev in več, v odnosu do strank obtičala v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. »Kot zaposlena ženska se nisem želela v celoti posvetiti meditiranju. Zdelo se mi je, da bi bilo za osebo, ki ni še nikoli meditirala, dobro, da jo uči nekdo s sodobnimi življenjskimi pogledi, ki lahko meditacijo vključi v učinkovito obvladovanje dnevnega tempa življenja,« pravi Schwartzeva, ki je po stotinah ur vadbe in prebranih knjig sedla za domačo kuhinjsko mizo in naredila poslovni načrt. Aprila 2014 je začel delovati Unplug Meditation, v katerem je zbrala najboljše od vsega, kar je dotlej videla in spoznala.

Pol ure za duhovni odklop

Podobno kot pri stilskih preobrazbah v svoji prejšnji karieri je Suze Yalof Schwartz prepoznala, kaj v obstoječi ponudbi tečajev meditacije manjka, in si zamislila, kako bi bilo treba stvari postaviti na svoje mesto. Svojo različico vodene meditacije je očistila simbolov in oblikovala učinkovito ter minimalistično vadbo brez odvečne navlake in velikih besed. »Sveže, kot da ste se ravnokar prijavili v nebesa,« pravi Schwartzeva, ki se označuje za duhovno podjetnico. »Inštruktorje sem prosila, naj svoje znanje posredujejo na manj mističen in lažje razumljiv način.« Obenem je vadbo organizirala tako, da bi postala meditacija dostopnejša za zaposlene, ki nimajo veliko časa. »Prideš v obupnem stanju in odideš odlično razpoložen, vse skupaj pa ne traja več kot pol ure,« pojasnjuje.

Vadba meditacije v Unplugu traja od 30 do 45 minut, učitelji govorijo le prvih pet minut, da bi se izognili pogostim vprašanjem udeležencev med meditiranjem, pa so za dodatna pojasnila na voljo po vadbi. Stene v studiu so bele, vsaka podrobnost je premišljena, udobna in nevsiljiva. Sveže cvetje, bistra voda in napisi »mir«, »tišina«, »hvaležen sem za današnji dan«. Na meditacijo je mogoče priti zjutraj, opoldne ali zvečer, vsak dan v tednu. V studiu ponujajo kopico različnih tehnik, od meditiranja s pozornostjo, mantro, dihanjem, jasnostjo in domišljijo do tiste, ki dosega umirjanje s poslušanjem, zvočnimi kopelmi, polaganjem kristalov in celo prek živega igranja kitare. Vsak učitelj ima drugačen pristop, Schwartzeva pa nenehno dodaja nove oblike in tečaje. Ob studiu je uredila tudi majhno trgovino z izbranimi izdelki, s steklenimi steklenicami za vodo, izbranim nakitom, kristali in knjigami o meditaciji, ki jih priporočajo učitelji iz Unpluga.

Nekatere stranke so vadbo meditacije v Unplugu vključile celo v svojo dnevno rutino. »K nam prihajajo zelo različni ljudje od vsepovsod. Vidiš, da imaš pravi posel, ko ti povedo, da si izboljšal njihovo življenje,« pravi Schwartzeva. »Vpliv našega načina izvajanja meditacije se hitro širi in po vsej Ameriki se pojavljajo studii, ki jih je navdihnila naša metoda,« še pravi ustanoviteljica Unpluga.