Lokomotiv Kuban, lanskoletni udeleženec zaključnega turnirja četverice v evroligi. Valencia, trikratni prvak evropskega pokala. Hapoel Jeruzalem, lanskoletni izraelski prvak z nekdanjim zvezdnikom lige NBA Amar'ejem Stoudemirejem na čelu. Ulm, lanskoletni finalist nemškega državnega prvenstva. Nasprotniki košarkarjev Olimpije v letošnjem evropskem pokalu. Skupina D po kakovosti malenkostno meji celo na evroligaško, kar pomeni, da so Ljubljančani v njej popolni avtsajderji. Tega se več kot dobro zaveda tudi trener zmajev Gašper Okorn, ki pa ponavlja sedaj že tradicionalno tezo, da igralci pred nikomer ne smejo sleči hlač.

Rumenega imajo, rdeči izključujoč

A tudi če jih ne bodo, bo uvrstitev v drugi krog tekmovanja, kamor bodo potovala po štiri najboljša moštva iz vsake skupine, znanstvena fantastika. Olimpiji je v zadnjih treh sezonah to uspelo, tokrat pa namerava ljubljanski strateg evropske tekme uporabiti predvsem kot psihološki prijem na večjo motiviranost na drugih obračunih. »Evropski pokal za nas prinaša štiri kakovostne tekmece v Ljubljani in štiri težka gostovanja. V evropskem pokalu z motivacijo trener nikoli nima težav. Tudi to prinaša. Vsekakor bomo igrali sproščeno. Večji pritisk bo prinašalo že petkovo gostovanje na Polzeli, kjer bomo morali zmagati. Igralci vedo, da me zanimajo predvsem zmage v državnem prvenstvu ter v ligi ABA na tistih tekmah, ki jih moramo dobiti. Šele potem pride evropski pokal. V njem bodo igrali samo tisti, ki si bodo na drugih tekmah to zaslužili. Malo bomo zamenjali film in funkcionirali po sistemu nagrajevanja. Kdor bo na Polzeli odigral, kot je treba, bo čez dva dni nagrajen s priložnostjo proti Partizanu, kjer nas čaka fantastičen ambient in dober nasprotnik. In tako naprej,« je bil jasen Gašper Okorn.

Triinštiridesetletni Ljubljančan je zadovoljen z odzivom igralcev po mlačni predstavi na prvi tekmi državnega prvenstva proti Krki, a hkrati poudarja, da so takrat prejeli rumeni karton, rdeči pa je že izključujoč. »Pred vsako tekmo jih nameravam opozoriti na to. Kuban je bil lani na zaključnem turnirju četverice v evroligi. Vemo, kakšen ima proračun in kakšne igralce. Vse lepo in prav. Toda imeli smo tri dni časa, da se pripravimo in jih spoznamo. Vemo, kaj jim želimo odvzeti in česa ne. Če so toliko boljši, naj vzamejo točki iz Tivolija. Ne prenašam pa tega, da ne bi tekli in se borili.« Pri Olimpiji bo tudi to pot manjkal Milan Mlađan, Semen Šaškov pa bo že v dvanajsterici in se počasi vrača po poškodbi. Okorn oba zelo pogreša, saj mora zaradi njune odsotnosti na položaju štirice igrati Devin Oliver, ki se veliko bolje znajde na trojki. »Tanki smo na štirici in to se čuti. Ves čas ima bolečine tudi Brendon Jefferson, a tega ne želimo poudarjati, saj nas ne zanima. Tako je in s tem se moramo sprijazniti. V trenutku, ko bomo postali 'jokice', bo vse samo slabše.«

Hitra igra, ki lahko meji na butasto

Kljub višji kakovosti nasprotnikov bodo Ljubljančani tudi v evropskem pokalu težili k hitri igri. Okorn pravi, da so se tako odločili pred sezono in da bodo pri tem vztrajali. »To pa za seboj glede na pomanjkanje izkušenj potegne nekaj več metov za tri točke in nekoliko atraktivnejšo igro, ki pa je lahko na meji butaste z veliko napakami in čudnimi odločitvami,« doda. Olimpija bo tako po vsaki uspešni obrambi poskušala nasprotniku »steči v hrbet«, pri čemer si njen trener želi, da bi ob zgrajeni prednosti igralci vseeno začutili, kdaj je treba malenkostno ustaviti dirjanje po parketu. »Ne želim pa jim tega vzeti, saj to funkcionira in so imeli s tem naši nasprotniki na prvih tekmah kar težave. Še posebno, ker igralci počasi dojemajo, da mora biti ravnotežje med meti za tri točke in dve točki. To je eden od ključev,« sklene Okorn.