»Želim si osvajati prvenstva. A saj veste, kaj pravijo, najprej moraš napraviti korak nazaj, če želiš iti dva koraka naprej,« dva tedna pred začetkom rednega dela lige NBA pravi Goran Dragić. Tridesetletnik bo 25. oktobra vstopil v svojo že deveto sezono severnoameriške lige, ki bo zanj bržkone tudi najzahtevnejša, saj bo po odhodu Dwyana Wada, Luola Denga, Joeja Johnsona, Geralda Greena in Amar'eja Stoudemireja primoran prevzeti vlogo vodje v ekipi.

Ljubljančan, družbo mu bo v klubu znova delal tudi Beno Udrih, je pretekli teden vstopil v zaključno fazo priprav. Z Miamijem je namreč odigral prvi dve od osmih pripravljalnih tekem, na katerih je dosegel 12 (zmaga proti Washingtonu) oziroma 16 točk (poraz proti Minnesoti). »V moštvu je prišlo do določenih sprememb, a smo mlada ekipa, željna dokazovanja,« ostaja optimističen Dragić.

Ogromno razlogov za optimizem ima na uvodu španskega prvenstva prav gotovo Boštjan Nachbar. Za nekdanjega reprezentanta se ne bi zmotili, če bi dejali, da pri Realu iz Betisa pri 36 letih doživlja svojo drugo pomlad. Kljub nespornim kvalitetam krilnega igralca si je verjetno le malo ljubiteljev igre pod košema lahko zamišljalo, da bo na lestvici strelcev najmočnejše evropske lige po treh odigranih krogih vodil prav Nachbar. In čeprav je njegova ekipa na zadnjem gostovanju na Tenerifu klonila (96:74), je bil Dravograjčan znova izvrsten, saj je v 28 minutah na parketu dosegel 26 točk.

Kar nekaj smole je imel z Baskonio tokrat Jaka Blažič, ki je gostoval pri Barceloni in klonil šele po podaljšku (92:96). Šestindvajsetletnik je bil med najboljšimi posamezniki svoje ekipe, saj je v 25 minutah dosegel 11 točk. Ker letos v španski ligi nastopa 17 ekip, je vsak krog ena od njih prosta. Tokrat je počival veliki tekmec Barcelone Real iz Madrida, kjer vse vidnejšo vlogo igra Luka Dončić. Eden najbolj nadarjenih mladih evropskih košarkarjev kljub svojim rosnim 17 letom že postaja vse večji zvezdnik v Španiji, temu primerna pa je tudi pozornost, ki mu jo namenjajo tamkajšnji mediji. »Vsako leto imam nekaj več odgovornosti. Trdo garam, zato upam, da bom nadaljeval z uspešnimi predstavami. Trener Pablo Laso me obravnava tako kot preostale člane moštva, kar se mi zdi povsem pravilno,« ni prevzeten Luka Dončić, ki danes s tekmo proti Olympiakosu začenja nastope v evroligi.

V novo sezono so naposled zakorakali tudi v Turčiji. V prvem krogu sta navdušila slovenska centra Alen Omić in Gašper Vidmar, ki sta za las ostala brez dvojnega dvojčka. Vidmar je z Banvitom, ki ga vodi Sašo Filipovski, zmagal proti Karšiyaki, Ljubljančan pa je 17 točkam dodal še devet skokov. Z 211 centimetrov visokim košarkarjem je tvoril odlično navezo Edo Murić, ki je ob uspehu kluba iz Badimire prispeval 12 točk. Prav toliko točk, kot je v dresu Anadola Efesa mestnemu tekmecu Istanbulu nasul Omić, ob tem pa ujel še devet žog. Pri Istanbulu je bil s 15 točkami najbolj razpoložen Jaka Klobučar.