Eden najbolj pričakovanih pametnih telefonov letošnjega leta, Samsungov galaxy note 7, je mrtev. Potem ko je južnokorejsko podjetje zaradi pregrevanja naprav in celo eksplozij uradno odpoklicalo telefone, prodane pred 15. septembrom, in naprave z okvarami zamenjalo z novimi, domnevno popravljenimi telefoni, je v zadnjem tednu samo v ZDA eksplodiralo dodatnih pet telefonov. Vseh pet je bilo iz serije telefonov, ki naj bi bila brez nevarne tehnične okvare. Zato je Samsung uradno pozval uporabnike, naj vse telefone galaxy note 7 izklopijo in vrnejo prodajalcu, pri katerem so jih kupili. Južnokorejsko podjetje je do nadaljnjega tudi ustavilo proizvodnjo tega telefona.

Slovenska ponudnika Telekom Slovenije in Simobil kupcem odpoklicanih telefonov vračata kupnino oziroma uporabnikom omogočata nakup alternativnega modela.

V Sloveniji v redni prodaji pri Simobilu

»Če je uporabnik telefon samsung galaxy note 7 kupil na obroke v katerem od Simobilovih paketov, je ob vračilu telefona prejel vrnjeno vso kupnino, ki jo je plačal do tistega trenutka. Če se je odločil za zamenjavo z novim modelom, pa se mu je že plačana kupnina štela v kupnino za izbrani novi model telefona,« so povedali pri Simobilu. Pri Telekomu pa so svojim strankam pojasnili še: »Če se bodo uporabniki odločili za nakup telefona samsung galaxy s7 ali samsung galaxy s7 edge, bodo lahko obdržali očala za navidezno resničnost in spominsko kartico 128 GB, ki so jih prejeli s telefonom samsung galaxy note 7.«

Koliko telefonov galaxy note 7 sta slovenska ponudnika prodala, nista razkrila. Pri Telekomu so dejali, da so bile vse prodane naprave kupljene v predprodaji, ki je potekala od 29. avgusta do 14. septembra, redna prodaja pa zaradi prvega odpoklica nikdar ni stekla. Simobil je prodajo začel 16. septembra. Pri podjetju pravijo, da so prodali le manjše število naprav.

Veliki obeti so se spremenili v dim

Telefonu galaxy note 7 se je pred izidom napovedovala svetla prihodnost. Visoke ocene za estetski videz naprave, kot tudi za njeno zmogljivost, so mnogi ocenjevalci pospremili z mnenjem, da bo telefon resno izzval takrat še prihajajoči Applov iphone 7. Že kmalu po svetovnem izidu galaxyja note 7 19. avgusta pa so se pojavile govorice, da je s telefonom nekaj narobe. Poleg posnetkov stopljenih telefonov so se začele kopičiti tudi uradne prijave. Ko je bilo do 2. septembra prijavljenih že 35 primerov okvar, so pri podjetju začeli prvo akcijo menjav. Do 15. septembra je bilo prijavljenih napak starih modelov že 112 po vsem svetu. Te so segale od pregrevanja naprav do samovžigov in eksplozij, ki so povzročale opekline in požare.

V Samsungu so sprva menili, da se njihovi luksuzni telefoni spreminjajo v večnamenske vžigalnike in ročne bombe zaradi napake z baterijami, ki so jih izdelali pri Samsungu in so jih domnevno pretesno stlačili v naprave. Tekočina, ki sestavlja litij-ionske baterije, je namreč izredno gorljiva, če zaradi kakšne luknje znotraj nje pride do kratkega stika med njenim pozitivnim in negativnim delom, pa se ta lahko zelo hitro segreje in celo eksplodira.

Kriv poseg v procesor?

Z odkritjem napake pri baterijah bi se morale težave sicer odličnega telefona končati. Navsezadnje galaxy note 7 ni prvi telefon, ki se je nevarno pregreval. Leta 2009 je morala Nokia odpoklicati 46 milijonov telefonskih baterij, letos in lani pa so se pojavila tudi poročila o eksplozijah iphonov.

Vendar je Samsungova zgodba dobila nov zaplet, ko so potniki ameriške letalske družbe Southwest Airlines pred vzletom 5. oktobra naleteli na posebno strašljiv pojav. Prav pred vzletom se je po potniški kabini začel širiti dim. Njegov vir je bil Samsungov galaxy note 7. Letalo so iz varnostnih razlogov evakuirali, lastnik telefona pa je povedal, da je svoj stari galaxy note 7 že zamenjal in da je bil prav novi telefon tisti, ki se je vžgal.

Potem so sledili še štirje incidenti domnevno popravljenih telefonov, usoda galaxyja note 7 pa je bila s tem do nadaljnjega zapečatena. Najnovejše ocene sicer pravijo, da napaka sploh ni bila v baterijah, temveč naj bi se telefon pregreval zaradi sprememb procesorja, ki omogočajo hitrejše polnjenje naprave. Zaradi dvojnega odpoklica pa je precej hud udarec utrpelo tudi zaupanje v Samsung. Njegova vrednost se je zaradi napake zmanjšala za več kot 17 milijard evrov.