Po včerajšnjih pojasnilih vodstva saške kriminalistične policije naj bi imel Al Bakr stike z Islamsko državo, vendar konkretne dokaze o tem še zbirajo. V stanovanju, v katerem je bil osumljenec, so našli več 100 gramov eksplozivne snovi TATP, ki temelji na vodikovem peroksidu in so jo uporabili tudi napadalci v Parizu in Bruslju. Snov je izjemno nestabilna in eksplozivna, osumljenec pa naj bi jo uporabil za izdelavo jopiča bombe. To je tudi eden od razlogov, da je policija skušala osumljenca prijeti zunaj stanovanja. Bali so se namreč, da bi ob vdoru v stanovanje ali ob predhodni evakuaciji prebivalcev osumljenec eksploziv sprožil.

Ubežnika predali že zvezanega

Za zdaj je znano, da je bil Al Bakr kot begunec v Nemčiji registriran v Münchnu 19. februarja lani, naslednji dan pa so ga prepeljali v Chemnitz. Še isti mesec je vložil prošnjo za odobritev azila in kmalu zatem je tudi prejel triletno dovoljenje za bivanje v Nemčiji. Nemška policija je priprla tudi 33-letnega najemnika stanovanja, iz katerega je pobegnil Al Bakr. Sumijo ga pomoči pri načrtovanju terorističnega napada. 33-letnik je v Nemčijo prav tako prišel kot begunec.

Kanclerka Angela Merkel se je že zahvalila beguncu iz Sirije, ki je sporočil policiji, da je osumljenec v njegovi oskrbi. Kot poročajo nemški mediji, naj bi policiji osumljenca predal že zvezanega. Na drugi strani so se pojavili pozivi bavarske CSU, da mora zvezni urad za migracije in begunce poostriti varnostne preglede pri preverjanju prošenj za azil, odpraviti avtomatsko odobravanje azilnih prošenj in da bo treba v celoti revidirati zdaj veljavna pravila. Notranji minister Thomas de Maiziere je dejal, da teroristični napadi, kakršni se zgodili v Parizu in Bruslju, tudi v Nemčiji niso več izključeni. bah