Razlog je preprost – ker so obveščevalne službe ugotovile, da neznani teroristi ob neznanem času in na neznanem kraju uporabljajo storitve podjetja Yahoo, so naredile to, kar znajo najbolje. Začele so prisluškovati VSEM uporabnikom problematične storitve.

Yahoo je le eden od mnogih ponudnikov elektronske pošte, ki od uporabnikov ne zahteva plačila, služi pa z analizo vsebine elektronskih sporočil in na podlagi besed v njih uporabniku servira oglasna sporočila. Ko uporabniki odprejo uporabniški račun, pristanejo na pogoje uporabe, v katerih je jasno zapisano, da bo Yahoo odpiral elektronske kuverte, prebiral sporočila in na podlagi vsebine v kuverto prilagal oglase.

Ameriška NSA je s tajnim ukazom podjetju Yahoo naročila, da naj ji dovoli dostop do vseh elektronskih sporočil, ki jih uporabniki prejemajo in pošiljajo s pomočjo storitve yahoo mail. Po domače povedano – če se vaš elektronski naslov konča z @yahoo.com, potem vam čestitam: vaša sporočila bere ameriška vlada.

Zadeva je bila v primeru Yahooja tako problematična, da za sodelovanje z ameriškimi oblastmi zanjo niso vedeli niti Yahoojevi varnostni inženirji, vodja oddelka za varnost pa je zaradi tega ukaza vladnih služb odstopil s svojega položaja in odšel na Facebook. Taisti vodja oddelka je vodstvu Yahooja pred tem predlagal, da bi za uporabnike yahoo elektronske pošte razvili sistem t.i. »end to end« enkripcije, pa so ga zavrnili. Očitno so ocenili, da z zasebnostjo ni mogoče služiti.

Sedaj so na potezi uporabniki yahoo storitev, ki bi morali tako jasno kršitev svoje zasebnosti kaznovati s takojšnjim izbrisom svojega yahoo računa in premikom na druge komercialne ponudnike iste storitve. Elektronska pošta je eden od osnovnih gradnikov spletne prisotnosti posameznika in izgovorov skorajda ne bi smelo biti. No, Yahoo je po razkritju onesposobil eno od najbolj osnovnih funkcij nabiralnika elektronske pošte – posredovanje pošte na nov e-naslov. Ampak to baje nima nobene veze z razkritjem, da jim vso pošto prebirajo vohuni ameriške vlade.