Stanovanje SP je prostor nasprotij, pravijo arhitekti Jurij Sadar, Boštjan Vuga in Tina Hočevar, ki so ga projektirali – je tako toplo kot hladno in tako mehko kot ortogonalno. Je enako odprto in zaprto nasproti svojemu okolju in tako v stiku kot v konfliktu s svojo preteklostjo. Je interpolacija dveh različnih toda vizualno povezanih elementov s kontrastnimi identitetama in materiali: deluje kot podstrešno stanovanje in kot salon.

Topla dnevna soba

Dnevna soba, odeta v teksturirane in tople materiale, poustvarja salon v slogu art nouveau. Večplastna oprema – od odprtega kamina iz oniksa do vintidž parketa – odseva v okroglem stropnem zrcalu, ki deluje kot iluzija freske. Soba je ambientalno razsvetljena: svetloba sodobnega lestenca odseva v stropnem ogledalu in zloščenem kamnu, medtem ko je lahko kamin s svetlobnimi telesi za tankim kamnom iz oniksa sam svetlobni vir.

Vtis industrijskega podstrešja

Vtis sodobnega odprtega podstrešja po drugi strani ustvarja mreža aluminijastih tramov, spuščenih s stropa. Ta mreža pravzaprav določa prostore – kopalnico, kuhinjo, spalnico in garderobo, ki jih med seboj ločujejo drsna vrata, prav tako spuščena s stropa. Ko odpremo vrata, lahko razširimo bivalni prostor od jedilnice do spalnice in prhe, s čimer ustvarimo funkcionalno različne ambiente. Prostori so osvetljeni s sistemom reflektorjev, ki se spuščajo s stropne mreže. Materiali, ki so jih arhitekti uporabili v tem delu stanovanja – aluminij, akrilno steklo, tekstil, beton in ogledala-, še poudarjajo industrijski vtis.

Večplastna vizualna izkušnja

Razporeditev v stanovanju omogoča neke vrste vojerizem. Z zofe se ponuja tako razgled na mestni trg zunaj kot na kamin, jedilno mizo in notranjost spalnice, če pa pogledamo navzgor, tudi na stanovalce same. Podobno je, če sedijo za jedilno mizo; takrat lahko opazujejo kuhinjo, spalnico in celo prho, ki provokativno meji na dnevni prostor. Ko zapremo drsna vrata, ustvarimo prijetne in funkcionalne ločene prostore, ko jih odpremo, pa nam pogled ponuja večplastno vizualno izkušnjo, ki sega od industrijskega do vintidž, od eteričnega do zemeljskega, od fizičnega prostora do odseva le-tega.

Vir: www.archdaily.com