Poleg vseh drugih potrebnih vgradnih gospodinjskih aparatov si želim imeti samostoječi hladilnik. Vse inštalacije je še mogoče prilagajati, a se mi zdi korito pri oknu kar primerno. Kaj menite? Bega me tudi zožen prehod med kuhinjo in dnevno sobo z jedilnico. Ali bi bilo bolje odstraniti stene z obeh strani in prostor ločiti zgolj s šankom? Zdaj so namreč predvidena drsna vrata, ki bi lahko kuhinjo povsem ločila od drugih dnevnih prostorov, vendar se mi to ne zdi smiselno … Za vašo pomoč se vam vnaprej zahvaljujem! Katja

Odgovor:

Vaša nova kuhinja bo prijeten, svetel prostor za pripravo hrane in lahko tudi za druženje ob otoku. Vsekakor je možnosti, kam umestiti nujne kuhinjske elemente, veliko. Katera od variant bo vam všečna, je pa seveda druga stvar.

Po razmisleku sem vam narisala predlog, ki temelji na funkcionalnosti in hkrati deluje povezovalno z ostalimi v dnevnem prostoru. Predlagam, da stene v prehodnem delu ohranite le toliko, da se iz jedilnice ne vidi stranski pogled na hladilnik, ali postavite visoke omarice.

V sredinski prostor lahko umestite dvovišinski otok za kuhališče in nekoliko dvignjeno polico, 110 centimetrov od tal, za priročno zajtrkovalnico. Levo in desno od otoka predlagam, da umestite visoke simetrične omare. Vanje lahko umestite pečico, parno pečico, izvlečne shrambne elemente in seveda prostostoječi hladilnik. Da bi dosegli enovitost in izjemno urejenost kuhinje, lahko uporabite tudi vgradni, vendar enako funkcionalen hladilnik. Pomivalno korito pod oknom je izvrstna funkcijska pozicija, le na višino okenskega parapeta 90 centimetrov in višino vodovodne pipe bodite pozorni, da boste okno odpirali brez težav.

Vaša kuhinja vsekakor omogoča različne možnosti, sama pa bi se odločila za narisano varianto.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.