Družba JUB je za podporo Čebelarski zvezi Slovenije v sedem mesecev trajajoči akciji zbrala kar 660 litrov barv in premazov Jubin, s katerimi bodo lahko obnovili najmanj 170 šolskih čebelnjakov. Prav toliko je danes po slovenskih šolah tudi delujočih čebelarskih krožkov, ki vključujejo 2600 otrok. Nekateri čebelarski krožki imajo že 40-letno tradicijo.

Od vsakega prodanega izdelka lonček barve

Družba JUB, ki je v akcijo s Čebelarsko zvezo Slovenije pritegnila tudi svoje zveste kupce, je tako od vsakega prodanega izdelka iz družine JUBIN namenila lonček barve JUBIN Decor in JUBIN Lasur čebelarskim krožkom v osnovnih šolah. Med podporniki akcije so bili tako tudi številni slovenski čebelarji, ki jih je JUB zaradi poslanstva, ki ga opravljajo, pri nakupu nagradil z dodatnimi ugodnostmi. Za prihodnje šolsko leto v ČZS načrtujejo izvedbo že 40. državnega tekmovanja, kar bo nadobudne čebelarje zagotovo še dodatno motiviralo k večji angažiranosti pri delu s čebelami.

Z naravo povezani šolarji

Več kot sto prisotnih mentorjev je nagovoril tudi Željko Kovačevič, direktor družbe JUB: »Akcijo smo podprli z velikim veseljem, saj gre za projekt, ki tesno povezuje šolarje z naravo. Na vodni osnovi izdelani Jubini so primerni prav za zaščito lesa v panjih, saj so čebelam, ljudem in okolju prijazni. Med pobudniki te naše skupne akcije s Čebelarsko zvezo so bili prav naši zaposleni, ki so tudi sami čebelarji. Sodelovanja s slovenskimi čebelarji vseh generacij se veselimo tudi v prihodnje.«

Delavnici s praktičnim prikazom

Družba JUB je za udeležence letnega posveta in druge zainteresirane čebelarje pripravila tudi dve delavnici, v katerih so hišni strokovnjaki praktično pokazali, kako naj poteka celovita ali delna obnova starih panjev in kako enostavno je s pravimi premazi mogoče vzdrževati nove. Po začetnem brušenju, ki lahko poteka ročno ali z rotacijskimi in vibracijskimi brusilkami, lahko čebelarji nadaljujejo delo z nanosi ekološkega premaza JUBIN Decor primer in zatem JUBIN Decor universal, medtem ko lahko transparentni premaz JUBIN Lasur nanašajo neposredno na površino. (ktm)