V prvem ciklusu priprav za nastop na decembrskem EP na Švedskem so Slovenke po porazu (27:30) in zmagi (33:28) proti Češki na Ptuju gostovale na Madžarskem. V Siofoku so v soboto izgubile z 22:32 (8:17), včeraj pa so z Madžarkami odigrale še eno tekmo, zaprto za javnost, in znova doživele visok poraz (28:40). V mestu ob Blatnem jezeru so Slovenke že po polovici prvega obračuna zaostajale za devet zadetkov, v drugem polčasu pa so bile bolj enakovredne evropskim prvakinjam iz leta 2000. Pri Madžarkah, ki jih od maja letos vodi Danka Kim Rasmussen, je bila najučinkovitejša Anna Kovacs z devetimi zadetki, pri Sloveniji pa sta jih Tjaša Stanko in Tamara Mavsar dosegli po pet.

Včerajšnja tekma je potekala za zaprtimi vrati in z drugačnim igralnim časom (3-krat po 25 minut), zaradi poškodb pa nista igrali Nina Jeriček in Polona Barič. Po prvi tretjini je bil izid 13:13, po drugi 27:23, na koncu 40:28, za Slovenijo pa sta največ zadetkov dosegli Barbara Lazović (8) in Lea Kranjc (5). »Z včerajšnjo tekmo sem veliko bolj zadovoljen kot s sobotno. Očitno smo znova potrebovali en polčas, da smo se znali prilagoditi na razmere. Prvi dve tretjini smo oboji igrali s polno močjo, za zadnjo pa smo se dogovorili, da priložnost ponudimo mlajšim igralkam,« je ocenil selektor Uroš Bregar.

Kopru kar 24 minut izključitev

Tri leta po ustanovitvi novega kluba Koper 2013, ki je zrasel na pogorišču pokojnega Cimosa, so Primorci doživeli tudi premiero v Evropi, na kateri so izgubili proti favoriziranemu Portu. Pred povratno tekmo, ki bo v soboto v Bonifiki, so na Portugalskem pridelali sedem zadetkov minusa (24:31). Zaradi visokega poraza so možnosti, da se prebijejo v tretji krog, kamor sta neposredno že uvrščena Gorenje in Riko Ribnica, majhne. Proti Portu, ki je v preteklih dveh sezonah igral evropski v ligi prvakov, so Koprčani dobro začeli in si sredi prvega polčasa priigrali vodstvo z 9:7.

Toda že do odmora so zaostajali za pet (11:16), Porto pa si je najvišjo prednost priigral prav na koncu. V oči najbolj bode nenavaden statistični podatek: Koper je skoraj en polčas igral z igralcem manj, saj je imel 24 minut izključitev, Portu pa le šest. »Prva evropska tekma kljub visokemu porazu za nas ni bila tako slaba. Želeli smo si dobre igre in smo se tudi borili, a naredili preveč napak. A se ne predajamo in v Kopru bomo naredili vse, da zmagamo,« pravi kapetan Uroš Rapotec.