Programski svetniki Radiotelevizije Slovenija (RTV) so pozvali ministrstvo za kulturo, naj radijskemu programu za tujce, Radiu Si, določi sprejemljivejšo kvoto slovenske glasbe, kot je tista, ki jo je država določila 1. julija. Da bi radijski programi učinkoviteje promovirali slovensko glasbeno ustvarjalnost, morajo po črki zakona komercialni programi vrteti najmanj 20 odstotkov slovenske glasbe (oziroma glasbe slovenskih ustvarjalcev), javni pa 40 odstotkov. Radijskim programom, ki so namenjeni madžarski in italijanski narodni skupnosti, kvot ni treba upoštevati, medtem pa izjema ne velja za radijski program, ki je v svoji definiciji namenjen tujcem, Radio Si.

Izgubili trije

V prvem trimesečju letošnjega leta so imeli na Radiu Si rekordno poslušanost – več kot 34.000 poslušalcev na dan. Nato pa z letošnjim julijem, ko je začel veljati zakon o medijih in z njim glasbene kvote, drastičen padec, za več kot polovico, na 16.000 poslušalcev, pravi odgovorni urednik Radia Si Darko Pukl. »Pa smo se pripravljali, mesece prej iskali kakovostno slovensko glasbo, a ni pomagalo,« je razložil.

Kvote niso novost, saj je že v preteklosti za radijske programe veljalo, da morajo vrteti vsaj 12 odstotkov slovenske glasbe, a so lahko kvoto izpolnjevali v katerem koli času dneva. Tako so glasbeni uredniki slovensko glasbo vrteli večinoma ponoči.

»Na Radiu Si smo že vsa leta z največjim veseljem vrteli veliko slovenske glasbe tudi podnevi, saj se nam zdi samoumevno in domoljubno, da med tujimi javnostmi širimo slovenski jezik in promoviramo slovensko glasbeno produkcijo,« razlaga urednik Radia Si Darko Pukl. Toda zdaj se zahteva, da mora biti skoraj vsaka druga na radiu predvajana pesem slovenska. Zato naj bi izgubili prav vsi. Radio Si svoje poslušalce, poslušalci dober radio, slovenske glasbenike pa zdaj na Radiu Si posluša pol manj poslušalcev. Za Radio Si se je po Puklovem mnenju izkazalo, da je kontraproduktivno poslušalcem delegirati kvoto slovenske glasbe. Slovensko glasbeno ustvarjalnost lahko namreč med tujci promovirajo samo s kvoto, ki bo njim še sprejemljiva.

Prihaja nov zakon

Toda ali so tujci le priročen izgovor, da se na Radiu Si izognejo kvotam? Resda je program Radia Si, ki je v treh jezikih, v prvi vrsti namenjen tujcem, ki v Sloveniji živijo, delajo ali študirajo, tujim turistom in voznikom. Prav v tej ciljni publiki so na RTV našli rešitev za ustavitev padca poslušanosti in ključni razlog za poziv programskega sveta ministrstvu za kulturo. A dejstvo je, da Radia Si ne poslušajo le tujci; to priznavajo tudi na Radiu Si, kjer so v programskem načrtu za letos zapisali: »Veseli nas, da poleg vse večjega odziva med poslušalci tujih javnosti krepimo tudi prepoznavnost in priljubljenost Radia Si med Slovenci.«

Drži, da Radio Si poslušajo tudi Slovenci, pravi Pukl, a se mu zdi prav zaradi zelo negativnih odzivov tako tujih kot domačih poslušalcev na spremenjeno glasbeno podobo in padca poslušanosti njihova zahteva utemeljena. »Radiu Si bi želeli le povrniti možnost, da ponovno uspešno nagovarja svoje ciljne skupine in si povrne priljubljenost,« dodaja.

Na ministrstvu za kulturo so se ne glede na poziv programskega sveta RTV lotili priprave medijske strategije, ki bo določila strateške in vsebinske usmeritve za novi medijski zakon, ki bo znova uredil tudi kvote slovenske glasbe. Zato so vsi predlogi za spremembo tega področja dobrodošli in jih bodo proučili, ko bo novi medijski zakon v pripravi. Do takrat pa se ministrstvo do takšnih ali drugačnih predlogov ne želi opredeljevati.

Anja Hreščak