Slovenski hribi so vse bolj čisti in na planinskih poteh konča vse manj odpadkov, ki tja ne sodijo, ugotavljajo v Zavarovalnici Triglav, kjer pripravljajo akcijo Očistimo naše gore. »V zadnjih sezonah opažamo, da se ozaveščenost planink in planincev izboljšuje. Pohodniki in podporniki akcije so v preteklem letu na nekaterih skupinskih čiščenjih še vedno nabrali zelo veliko smeti, medtem ko drugje smeti skoraj ni bilo,« opažanja povzema Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje.

Letošnja akcija Očistimo naše gore je bila že sedma po vrsti in se je v soboto zaključila na Pokljuki s slovesno in zabavno prireditvijo. »Z akcijo ozaveščamo pohodnike o pomenu odgovornega ravnanja z naravo in odpadki v gorskem svetu. Ljubitelje planin nagovarjamo, da odpadke odnesejo nazaj v dolino in jih odložijo v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov,« pojasnjuje Pušnik. Z organiziranimi pohodi pa spodbujajo tudi zdravo življenje in pohodništvo, ne le med posamezniki, pač pa tudi v družinah.

Šolski športni dnevi so priložnost za učenje

V sedmih letih so planinci skupno očistili naravo za kar več kot 28 ton smeti, pravi Pušnik, od tega so letos nabrali »zgolj« dobro tono odpadkov. Ponekod jih skorajda niso zasledili. »Na Šmohorju nad Laškim smo avgusta letos nabrali zgolj nekaj več kot en kilogram smeti,« navaja. Za tako dober rezultat je bila zagotovo zaslužna predhodna čistilna akcija v okolici koče, pravi oskrbnica doma na Šmohorju Helena Perko.

Oskrbnica koče Perkova je prepričana, da bi se osveščanje planincev moralo preseliti še v šole. »Opazujem, kako je, ko šolarji pridejo na športni dan. Na vrh prinesejo polne nahrbtnike, a embalažo sendvičev in plastenke pijače odvržejo v koše za smeti ob koči. Če so jih prinesli na vrh, bi jim učitelji lahko naročili, naj jih odnesejo še v dolino,« predlaga.

Pomagajo jim ambasadorji

Ozaveščeni planinci sicer pogosto svoje odpadke odnesejo nazaj v dolino, za to so tudi letos s pridom uporabljali biorazgradljive vrečke Očistimo naše gore, ki jih je prejelo več kot 75 planinskih koč in zgornjih postaj žičnic. »Na ta način smo spodbudili obiskovalce k odgovornemu ravnanju z odpadki,« menijo organizatorji akcije. Udeleženci posameznih čistilnih akcij pa so očistili prav toliko priljubljenih planinskih poti. Navdušeni pohodniki so po opažanjih organizatorjev dobro sprejeli tudi interaktivno spletno stran www.ocistimogore.si, na kateri je bilo v zadnjem letu objavljenih 22 novih predlogov za družinske izlete. Vse poti so preizkušene, skrbno izbrane ter prilagojene za družine z (mlajšimi) otroki.

V sedmih letih je akcija pridobila več kot 35.000 podpornikov, ki na družbenih omrežjih aktivno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin. Ambasadorji akcije so tudi športniki, ki se udeležujejo akcij in poleg čiščenja spoštljiv odnos in ljubezen do narave z zgledom prenašajo na otroke – med njimi je na primer tudi slovenska biatlonska reprezentanca.

»Ker ozaveščenost planincev narašča, lahko zdaj večjo pozornost posvečamo tudi drugim temam, kot sta gorski bonton in varnost v gorah,« pa se napredka po koncu še ene uspešne sezone veselijo organizatorji, ki že kujejo načrte za prihodnjo sezono.