»Smo dovolj močne za uvrstitev med najboljšo peterico. Vse mislimo pozitivno in na dirko gremo odpeljat najbolje kot lahko. Zunaj hotela je peklensko vroče. Sama vročine ne prenašam tako dobro, a enodnevno dirko bomo vse lažje prestale, kot če bi bila etapna. Za najbolje pripravljene bo vročina najmanj moteča,« je včeraj pred prvim skupnim treningom na prizorišču svetovnega prvenstva v Dohi razmišljala kolesarka Eugenia Bujak. Poljakinja je udarna moč slovenske ženske profesionalne ekipe BTC City Ljubljana, ki jo jutri čaka uvodna dirka prvenstva – ekipna vožnja na čas (40 kilometrov).

Mednarodna zasedba Gorazda Penka, v kateri so še Polona Batagelj, Nemka Corina Lechner, Poljakinja Anna Plichta, Azerbajdžanka Olena Pavluhina in Hrvatica Mia Radotić, se v boj za naslov ekipnih svetovnih prvakinj ne bo vmešala, a prav vročina z več kot štirideset stopinj Celzija bi lahko po svoje krojila vrstni red. Mogoča so tudi presenečenja. Penko stavi na uigranost, čeprav je BTC City Ljubljana najbolj nacionalno mešana od vseh klubskih zasedb, a vse imajo predstavnice vsaj iz treh držav ne glede na sedež kluba.

Enako pisana je med moškimi nizozemska ekipa LottoNL-Jumbo s štirimi Nizozemci ter belgijskim in slovenskim prvakom (Primož Roglič). Glede na sloves ekipe bi se lahko približali boju za kolajne. Od uvedbe te discipline v program svetovnega prvenstva leta 2012 ima s slovenskim kolesarjem Kristijanom Korenom najboljši dosežek ekipa Liquigas – četrto mesto. Kolajna z ekipo bi bila poseben dosežek.

»Vročina je huda, a je za vse enako,« se Primož Roglič pretirano ne obremenjuje s pogoji. »Ko smo prišli v Doho, je bil hud šok. Počutil sem se zelo slabo. Sedaj je z vsakim dnem lažje,« se tolaži eden od motorjev ekipe, čeprav ravnina ni njegov najbolj priljubljeni teren. Pravi, da ekipa nima opredeljenega cilja glede dosežka. »Želimo predvsem odpeljati brez problemov, optimalno, kar smo sposobni. Potem bomo videli, kaj bo to pomenilo med konkurenco. S traso smo se že dobro spoznali,« je iz Katarja okoliščine nanizal Roglič.