Ministrica za obrambo Andreja Katič naj bi vendarle našla kandidata za novega načelnika generalštaba Slovenske vojske (SV), in sicer brigadirja Romana Urbanča, sedanjega poveljnika prve brigade SV. Zaradi dosedanjih zapletov pri odstavljanju aktualnega načelnika generalštaba, generalmajorja Andreja Ostermana, pa so naši viri pri napovedih, kdaj naj bi se zgodila sprememba na čelu SV, previdni. Še vedno pa pričakujejo, da bo Osterman z upokojitvijo olajšal zadeve.

Ostermanov odhod s položaja načelnika generalštaba SV je v zraku že skoraj leto dni, a se mu je uspelo temu vedno znova izogniti. Najprej mu je to omogočila sprememba zakonodaje. Po določilih, veljavnih do začetka letošnjega leta, bi se namreč moral upokojiti marca letos, ko je izpolnil pogoje za pridobitev poklicne pokojnine, s spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa mu je bilo omogočeno, da upokojitev odloži do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Kar po navedbah v njegovem kabinetu pomeni, da bo lahko Osterman, ki je ta teden dopolnil 56 let, zaposlen še sedem let. V njegovih krogih je mogoče tudi slišati, da z upokojevanjem nikakor ne bo hitel in da bodo poskusi, da se ga na tak način elegantno odslovi z vrha SV, obsojeni na neuspeh.

Kaj vse govori v prid Ostermanovemu obstanku

V prid Ostermanovemu obstanku na čelu generalštaba SV naj bi govorilo tudi to, da za njegov položaj ni prav velikega zanimanja oziroma da so možni kandidati – tudi zaradi medijskih napadov – tik pred zdajci ponudbo zavrnili. Eden od teh je bil po naših informacijah brigadir Milko Petek, ki se je spomladi letos pojavljal kot najverjetnejša izbira obrambne ministriceAndreje Katič. Tedaj so nujnost zamenjave načelnika generalštaba v političnih krogih utemeljevali z Ostermanovo neučinkovitostjo. SV si je namreč v poročilu o njeni pripravljenosti že tretje leto zapored prislužila zadostno oceno (za pripravljenost za delovanje v krizi ali vojni je dobila celo nezadostno), kar so v največji vladni stranki SMC pripisovali tudi neukrepanju odgovornih v SV. Ob tem so spominjali, da je Osterman načelnik generalštaba od oktobra 2014, prej pa je bil namestnik načelnika.

Prav težave z iskanjem naslednika naj bi bile glavni razlog, da Andreja Ostermana s položaja ni odneslo sodelovanje garde in orkestra SV na Janševi proslavi ob 25. obletnici slovenske državnosti. Ta Ostermanova odločitev, o kateri se z ministrstvom ni posvetoval, je ministrico Andrejo Katič močno vznejevoljila. »Svojo odločitev bo zagotovo moral pojasniti,« so napovedovali v njenem kabinetu. Po naših informacijah so Ostermanov »odhod v par tednih« tedaj pričakovali tudi vidni predstavniki stranke SD, katere članica je obrambna ministrica. Vse omenjeno je povzročilo, da si je prvi vojak v državi pridobil še dodatno naklonjenost v največji opozicijski stranki.

Kdo je novi adut ministrice

Brigadir Roman Urbanč, ki je konec letošnjega avgusta dopolnil 49 let, je poveljevanje prvi brigadi Slovenske vojske od brigadirja Mihe Škerbinca prevzel pred dvema letoma. Tedaj je med drugim povedal, da pravi vojaki nikdar ne smejo dvomiti o svojih odločitvah: »Prav tako nikdar ne oklevajte. Če delate po svoje, nikoli ne zgrešite, zato le pogumno naprej, moji srčni bojevniki.« Prva brigada predstavlja paradnega oziroma vlečnega konja SV; njej so podrejeni 10. pehotni polk, 132. gorski polk, teritorialni polk in rodovski bataljon SV. Kot operativni častnik SV je Urbanč, preden je bil imenovan na mesto poveljnika prve brigade, poveljeval 45. oklepnemu bataljonu SV in 122. učnemu bataljonu pehote SV, prav tako pa je že bil na eni od poveljniških funkcij prve brigade.

Dober vojak z odsotnostjo štabnih dolžnosti

Medtem ko Urbanč v upravnem delu obrambnega ministrstva velja za dobrega vojaka, ki ni politično kontaminiran, naši viri iz Slovenske vojske opozarjajo, da v svoji karieri še ni opravljal štabnih dolžnosti. Po njihovih navedbah bi se lahko z Urbančevim imenovanjem v vojaškem delu slovenskega pentagona zgodil velik pretres: njegovo postavitev bi zlasti težko sprejeli brigadirji, ki opravljajo generalske službene dolžnosti, in trenutni namestnik načelnika generalštaba SV generalmajor Alan Geder.

V primeru Urbančevega imenovanja za načelnika generalštaba bo na izpraznjeno mesto poveljnika prve brigade ministrstvo po naših informacijah predlagalo mladega polkovnika Boštjana Močnika, ki je trenutno vodja oddelka za mednarodno sodelovanje v generalštabu.