Sedemnajstega septembra se je Vardar suvereno sprehodil skozi Zlatorog, glavni krvniki pa so bili naturalizirani Španec Arpad Šterbik (15 obramb), levokrilni Rus Timur Dibirov (8 zadetkov brez zgrešenega strela) ter kar 204 centimetre visoki in 119 kilogramov težki brazilski krožni napadalec Rogerio Ferreira Moraes (strel 7:6). Na takratni tekmi v Sehi, v kateri so po sedmih tekmah – šest zmag in en remi – suvereno na prvem mestu, so imeli gostje kar 78-odstotno učinkovitost pri strelih na gol (51:40), v Celje pa prihajajo tudi na krilih dveh zmag v prvih dveh krogih lige prvakov: na Švedskem so nadigrali Kristianstad z 28:23, doma pa beloruski Meškov Brest z 31:27. Skratka, ekipa ruskega bogataša Sergeja Samsonenka je v tej sezoni še neporažena – na devetih tekmah kar osem zmag in remi.

Šest Vardarjevih videoanaliz

»Pred tekmo v Celju nisem bil prepričan, da bomo zmagali. Zdaj sem za dvoboj v ligi prvakov še bolj v skrbeh, kajti Celje ne more dveh tekem odigrati tako slabo,« je po visoki zmagi na tekmi regionalne lige dejal skoraj 37-letni Arpad Šterbik, vratar Vardarja in orjak iz Sente (200 cm, 120 kg). A kljub črnim spominom na 17. september se je od takrat v celjskem taboru res marsikaj spremenilo, igra pa je na precej višji ravni, kar sta potrdili tudi evropski tekmi doma proti Zagrebu in v Nemčiji proti Rheinu Neckarju. »Vardar nima pomanjkljivosti v igri, ima vrhunske posameznike, dolgo klop in odlično deluje kot kolektiv. Za uspeh proti njim mora biti tekmec na optimalni ravni vseh šestdeset minut v vseh fazah igre. Zato je zelo pomembna disciplina v igri, na kar so nas boleče opozorili pred nekaj tedni na tekmi v Sehi,« pred jutrišnjo tekmo opozarja celjski trener Branko Tamše.

Vardar se je že na septembrsko tekmo v Zlatorogu temeljito pripravil, saj je pred njo pripravil kar šest videoanaliz. Tamše se zelo dobro zaveda, kaj bo treba storiti za morebitno presenečenje proti ekipi, ki – po treh nastopih v četrtfinalu lige prvakov – upravičeno kandidira za nastop na sklepnem turnirju najboljše četverice v Kölnu. »Treba bo paziti na vse izgubljene žoge, ker je Vardar naredil velik preskok v prehodu iz obrambe v (pol)protinapad, kar sedaj opravlja vrhunsko. Vardarjevo igro je resnično lepo gledati, malo manj prijetno pa čutiti na svoji koži. Vsaka izgubljena žoga je spremenjena v zadetek, vratar Šterbik pa je v izjemni formi. Moramo se na vse to pripraviti na najboljši možen način in poizkušati vzeti vse tisto, kar nam bo morda ponujeno. Vse do končnice tekme moramo biti v igri, da bi nam nato s pomočjo gledalcev morda uspelo kaj narediti proti favoritu,« upa Tamše.

Šterbik je samo čudno gledal

Na rokometnem meniju imajo Celjani v oktobru šest mednarodnih tekem, od katerih bodo le eno – jutri proti Vardarju – igrali doma, preostalih pet pa v gosteh: v ligi prvakov pri Kielcah in Kristianstadu, v Sehi pa pri Meškovu in Metalurgu (v Veszpremu so že 4. oktobra). Morebiten uspeh proti Makedoncem bo v veliki meri odvisen tudi od organizatorja igre Miha Zarabca, katerega forma se na zadnjih tekmah vzpenja. »Prav po tekmi z Vardarjem, na kateri smo dobili veliko klofuto, se je zgodil manjši zasuk. Staknili smo glave, se pogovorili in se začeli dvigovati. Čaka nas sicer še veliko dela, v igri pa imamo še veliko rezerv. A jih ne bom javno razgaljal, saj to ostaja v garderobi. Če bomo želeli na igrišču udejanjiti vse, kar se pogovarjamo in dogovarjamo, bomo morali odigrati eno najboljših tekem letošnjega leta. In tega smo vsekakor sposobni,« ocenjuje Miha Zarabec, ki kot eno glavnih ovir izpostavlja vratarja Šterbika. Na tekmi v Celju pred dvema letoma je Šterbik med polčasoma odšel do zapisnikarske mize in pogledal v zapisnik, kdo je igralec s številko 23, ki mu rešeta mrežo. Bil je Zarabec, ki je dosegel deset zadetkov, a so Celjani vseeno izgubili s 26:27. »Težko je najti pravi način za pripravo na tega vratarja oziroma ne vem, ali sploh obstaja recept zanj,« dodaja Trebanjec, njegov soigralec Vid Poteko pa se je s torkovega gostovanja v Veszpremu vrnil s pretresom možganov.