Direktor UP ZRS Rado Pišot in rektor univerze na Primorskem Dragan Marušič se včeraj na koprskem sodišču nista srečala, saj je Marušič na sodišče poslal opravičilo. Zato je sodnica Dragica Umek odločila, da bo njuna pričanja preložila na prihodnji mesec. Pišot Marušiču očita, da ga že od leta 2013, ko je postal direktor UP ZRS, namenoma šikanira, ker je nekajkrat opozoril na posamezne nepravilnosti in ker se je odločil, da bo Marušičev protikandidat na lanskih rektorskih volitvah. Zaradi tega je pri Marušiču padel v nemilost, ki se je pred dnevi potrdila še s tem, da mu je Marušič odpovedal pogodbo o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov in nesposobnosti.

»Sicer mi je ponudil novo pogodbo, vendar v njej ni več pedagoške dejavnosti. Torej sem po njegovem lahko direktor in raziskovalec, čeprav sem nesposoben,« se sprašuje Pišot, ki na sodišču zahteva, naj ga Marušič nemudoma preneha šikanirati in mu za povzročeno škodo plača 10.000 evrov. »Pri tem bi rad poudaril, da denar sploh ni pomemben, rad bi samo, da rektor Marušič preneha ustrahovati in trpinčiti drugače misleče kolege,« je pojasnil Pišot. Ravno zato, ker z Marušičem dialog ni mogoč, se je ZRS odločila, da izstopi iz Univerze na Primorskem, postopek razdružitve se je že začel. Rektor Marušič naj bi Pišotu »nagajal« tudi tako, da mu ni dajal soglasja za predavanja drugod, da mu ni odobril potnih nalogov... Pišot je še pojasnil, da bodo najbrž vsi profesorji, ki jih je pred dnevi doletela enaka usoda, nove pogodbe podpisali, ker bi sicer ostali na cesti. »Bom pa tudi zaradi tega vložil tožbo. Žalostno je, da moramo vlagati tožbe, a žal druge izbire nimamo. Še nobena tožba do zdaj se ni izšla v korist Univerze na Primorskem, a ker rektor tega ne plačuje iz svojega žepa, se njegovo ravnanje nadaljuje. Ravno včeraj je še ena naša kolegica, Katja Koren, dobila pravnomočno sodbo in jo morajo vzeti nazaj v službo,« je pojasnil Pišot in dodal, da naj bi imel Marušič odprtih več deset postopkov na sodišču.

Doktorica dobila tožbo UP

Višje sodišče je v sredo pravnomočno odločilo, da je Univerza na Primorskem ravnala nezakonito, ker mladi raziskovalki Katji Koren oktobra lani ni podaljšala pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Korenova je najprej štiri leta kot mlada raziskovalka sodelovala pri izvedbi treh obveznih predmetov v programu Aplikativne kineziologije, nato je lani doktorirala. Čeprav so jo na univerzi še potrebovali, ji je vodstvo univerze za enako delo ponudilo le podjemne pogodbe. To pomeni, da so ji bili pripravljeni plačati le delo v predavalnici, ne pa tudi priprav na predavanja ali dela s študenti zunaj predavalnice. Sodišče je odločilo, da jo mora UP spet vzeti v službo, od 1. oktobra letos, in ji za nazaj povrniti izgubljeni dohodek. Korenova, ki se bo spet zaposlila na UP, o dobljeni tožbi ni želela dajati izjav.

Pooblaščenka Univerze na Primorskem, odvetnica Jana Pšeničnik iz odvetniške pisarne Cugmas, je na sodišču zanikala vse navedbe Rada Pišota. »Tožnik neprestano spreminja svoje navedbe o tem, kdaj naj bi se šikaniranje začelo, kar kaže na to, da so njegove navedbe neverodostojne in neutemeljene,« je dejala Pšeničnikova.

Na navedbe, da Pišota namenoma niso povabili na sejo upravnega odbora julija lani, kjer so obravnavali domnevno slabo finančno stanje ZRS, kar je tudi ena od oblik šikaniranja, pa je odgovorila, da se je pri tem zgodila tehnična napaka in da so se Pišotu takrat za to opravičili.