Ko se je državno prvenstvo v Sloveniji nazadnje igralo z vsemi klubi od uvodnega kroga, so bili košarkarski časi pri nas precej drugačni kot danes. Predvsem to velja za Olimpijo, ki je resno nastopala v evroligi in to tekmovanje jemala kot nekaj samoumevnega. Danes je udejstvovanje v najelitnejšem evropskem tekmovanju za Ljubljančane oddaljeno približno toliko, kot je od Zemlje Neptun. Kakorkoli, zadnjih 14 sezon slovenskim predstavnikom v ligi ABA, da bi se izognili prenatrpanemu urniku in bi dosegli čim boljši uspeh v jadranskem tekmovanju, ni bilo treba nastopati v prvem delu državnega prvenstva. A od zdaj naprej ni več tako. Košarkarska zveza Slovenije je v želji po popularizaciji košarke in dvigu kakovosti tekmovanja vsem prvoligašem ukazala sodelovanje od začetka. Pri tem je naletela na veliko razburjenje, a je pri svojem vztrajala do konca. Ali je bila poteza posrečena ali ne, bo, kot v številnih primerih, pokazal čas.

Medtem ko sta Olimpija in Krka uvodno tekmo odigrali že v ponedeljek, bo preostalih deset klubov krst v novi sezoni doživelo konec tedna. Po 22 odigranih krogih se bo prvouvrščenih šest pomerilo v ligi za prvaka, v kateri se rezultati prvega dela ne bodo šteli. Novost v letošnji sezoni je, da se bodo v končnico prebila le najboljša štiri moštva, ki se bodo v polfinalu (na dve zmagi) pomerila za vstop v finale (na tri zmage). Klube, ki se bodo v prvem delu razvrstili od 7. do 12. mesta, čaka liga za obstanek. Tja bodo prenesli medsebojne rezultate iz prvega dela. V 2. ligo bodo zaradi krčenja prvoligaške druščine na deset moštev izpadli tisti, ki bodo v ligi za obstanek zasedli zadnja tri mesta.

Vulić: Prvi del sezone bo izredno naporen

Naslov državnega prvaka bodo v letošnji sezoni branili košarkarji Heliosa, ki so v lanski sezoni kar nekoliko presenetljivo prišli do končnega uspeha. Jakša Vulić je na klopi domžalskega kluba Gašperja Okorna zamenjal 4. decembra lani, se nato z nekaj sreče prebil v ligo za prvaka, kjer je med drugim proti Olimpiji v Stožicah izgubil s kar 51 točkami razlike. Helios so pestile tudi težave s poškodbami, kar pa je igralce le povezalo. V končnici so naprej izločili Rogaško, nato Krko in v finalu ugnali še Zlatorog. Z naslovom državnega prvaka so si Domžalčani priborili pravico nastopanja v Fibini ligi prvakov, Vulić pa poudarja, da bodo imeli nasprotniki proti njim v letošnji sezoni še dodaten motiv.

»Tokrat smo v čisto drugačni vlogi, kot smo bili lani. Naslov državnega prvaka nas postavlja v vlogo favorita. Prvi del sezone bo za nas izredno naporen, saj poleg državnega prvenstva igramo še v ligi prvakov in pokalu Alpe Adria. V prvem delu domačega tekmovanja je cilj uvrstitev med prvih šest, torej v ligo za prvaka, nato pa v drugem delu ubranitev naslova. To nikakor ne bo lahko, saj so tekmeci kakovostni. Po drugi strani pa smo tudi mi sestavili konkurenčno moštvo. Na nas je, da v naslednjih mesecih dobro delamo in poskušamo uresničiti zastavljene cilje,« pravi trener domžalskega moštva.

V boj za prvaka s čim manj stresa

Ker se točke, kot že omenjeno, v ligo za prvaka ne prenašajo, bo tudi za Krko in Olimpijo bolj kot mesto v prvem delu pomembna uvrstitev med prvih šest. Ljubljančani ob nastopanju v evropskem pokalu in ligi ABA to poudarjajo že od začetka priprav, medtem ko bodo tudi Novomeščani bolj osredotočeni na rezultate v jadranskem tekmovanju. Poleg omenjene trojice bi moralo biti mesto v ligi za prvaka rezervirano še za lanskega finalista Zlatorog iz Laškega, medtem ko je glede na kakovost zasedbe pričakovati, da se bodo za preostali dve mesti spopadli Rogaška, Tajfun, Primorska in Šenčur.

Liga Nova KBM, 1. krog, danes ob 18.45: Helios – Tajfun, jutri ob 19. uri: Zlatorog – Portorož, Šenčur – Hopsi, ob 20. uri: LTH Castings – Primorska, nedelja ob 17. uri: Terme Olimia Podčetrtek – Rogaška, že odigrano: Olimpija – Krka 80:91.