Gazele si postavljajo letvico uspeha iz leta v leto višje. Tudi savinjsko-zasavske, ki so gostovale v Šolskem centru Celje. Gazele te regije so namreč v dosedanjih petnajstih letih izbora osvojile kar šest zlatih gazel in zdaj v lov za novo zlato gazelo pošiljajo velenjsko podjetje Plastika Skaza, ki je bilo zlata gazela že leta 2014, lani pa gazela regije.

Družinsko podjetje, ki je že skoraj 40 let razvojni dobavitelj največjih svetovnih multinacionalk, si v zadnjem času drzno reže vse večji zaslužek tudi v avtomobilski industriji ter se pospešeno pripravlja na industrijo 4.0. Poleg Plastike Skaza sta bili nominirani še družinsko podjetje Petre z Vranskega ter velenjsko podjetje Mega M. Srečno pot na izbor zlate gazele v Ljubljani, ki bo 19. oktobra v Cankarjevem domu, je gazeli med drugim zaželel tudi robot Noe, ki se je na prireditvi v telovadnici Šolskega centra Celje o robotizaciji in digitalizaciji pogovarjal z Matijo Laznikom, dijakom četrtega letnika programa tehnik mehatronike. Laznik, ki je v pogovoru z direktorji podjetij preveril tudi možnosti in pogoje za zaposlovanje mladih, je med drugim član ekipe, ki je letos postala državna prvakinja v tekmovanju RoboBum v organizaciji Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Zaposlovanje je bilo rdeča nit tokratnega izbora, na katerem sta gazelam in tudi šolskemu centru Celje dala priznanje tako celjski župan Bojan Šrot kot tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. »Gazele pomembno vplivajo na lokalno in širše okolje, saj s svojim pozitivnim zgledom dajejo navdih in vlivajo ljudem pogum in samozavest,« je dejal Šrot. Počivalšek pa je prepričan, da je most, ki ga letos gradi izbor s povezovanjem šolskih centrov in gazel, nujen tudi zato, da se mladi na lastne oči prepričajo, da lahko s trdim delom in vztrajnostjo dolgoročno uspejo.

Takega mnenja so bili tudi vsi direktorji nominiranih podjetij, ki so spregovorili na tokratni prireditvi. »Najtežje dobimo monterje, saj delajo v zahtevnih razmerah, tudi pri zelo nizkih temperaturah. In ker niso razvajeni, najdemo najboljše monterje prav med fanti, ki pridejo s podeželja, saj so navajeni delati. Želimo pa si tudi strojnike z visokošolsko izobrazbo,« je povedala Marija Petre, ki bo skupaj z možem prihodnje leto podjetje predala v upravljanje drugi generaciji. »Pri nas so dobrodošli diplomanti višjih strokovnih šol, ki jih z mentorjem iz podjetja in iz šole usposobimo za delo pri nas,« je povedal Meža, medtem ko je Rednakova pojasnila, da so pri njih vrata na široko odprta vsem, ki so ambiciozni. Take potrebujejo, da bodo lahko ustvarili zastavljene cilje, med drugim tudi 100 milijonov skupnih prihodkov, ki naj bi jih dosegli v letu 2020, medtem ko bodo letošnje leto sklenili z dobrimi 36 milijoni evrov.

Peti finalist se je tako pridružil dosedanjim štirim, in sicer podjetjem RLS merilna tehnika, NiceLabel – Euro Plus, ORO MET in REM. Zadnjo regijsko gazelo bo dala dravsko-pomurska regija v četrtek, 13. oktobra, na izboru, ki bo v šolskem centru Ptuj.