Večinoma so izdelki zelo zahtevne teste dobro prestali, a pri nekaterih brez težav le ni šlo. V njih so našli tudi sledi neželenih kemikalij, kot so glifosat, ampa in drugi pesticidi, vendar v dovoljenih mejah. Prav tako so bili laboratorijski rezultati večinoma dobri pri preverjanju vsebnosti oziroma ostankov klora v izdelkih - le v redkih so bili odkriti ostanke klora, in še to v tako majhni količini, da za uporabnice ne pomeni nevarnosti.

Kemična neoporečnost in dobro vpijanje

Za test so izbrali vložke in tampone, ki so primerni za dnevno rabo, torej imajo na embalaži oznako »normal« ali »regular« in so večinoma označeni s tremi do petimi kapljicami, čeprav ni enotnega standarda, kaj naj bi pomenilo število kapljic. Za tampone in vložke je poleg kemične neoporečnosti zelo pomembno, da primerno vpijajo in da se tampon v nožnici ne »razgradi«. Tamponi z vpijanjem niso imeli težav in marsikateri je svoje delo opravil za oceno zelo dobro.

Če tamponi izgubljajo vlakna

»Pri nekaterih tamponih se je za problematično izkazalo dejstvo, da so se vlakna pri uporabi do neke mere 'izgubila', kar v praksi pomeni, da so posamezna vlakna ostala v nožnici. Pri najslabšem tamponu na testu, ki ga ni na slovenskem trgu, se je pri vsaki uporabi iz tampona povprečno odluščilo kar 23 miligramov vlaken,« je komentirala rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Čeprav pri tamponih na testu, ki so na voljo v Sloveniji, večjih težav z izgubo vlaken ni bilo, svetujemo, da ne uporabljate tamponov, ki so se že pred uporabo poškodovali in njihova površina ni gladka, saj se je v laboratoriju izkazalo, da je pri takšnih tamponih izguba vlaken večja."

Pomembna tudi konstrukcija vložkov

»Pri vložkih pa se je na testu izkazalo, da ni pomembno le, iz katerih materialov so izdelani, pomembna je tudi njihova 'konstrukcija'. Tekočino so bolje vpijali vložki, pri katerih je notranja plast razporejena tako, da predstavlja za tekočino tudi mehansko oviro - zato so na vložku tudi različni vzorci,« je povzela rezultate testiranja vložkov Urša Šmid Božičevič.

Raje ne kupujte odišavljenih izdelkov

V laboratoriju so preverili tudi prisotnost več vrst alergenov. Razen v enem od vzorcev (ki ga pri nas ni mogoče kupiti) so bile vse vrednosti v mejah dovoljenega oziroma v sledeh. A velja ugotovitev, da smo že tako vsak dan izpostavljeni velikemu številu kemikalij in je vsaka dodatna nepotrebna kemikalija odveč. V vložkih so alergene snovi predvsem posledica dodanih dišav, zato, če ste nagnjeni k alergijam ali preprosto želite zmanjšati število kemikalij, ki ste jim vsak dan izpostavljeni, ne uporabljajte odišavljenih vložkov in tamponov.

Vir: www.zps.si