Slovenska rekorderka v metu kopja ter nekdaj najboljša slovenska atletinja Martina Ratej se je odločila, da bo v jeseni športne poti naredila veliko spremembo pri treningu.

Dolgoletnega trenerja Andreja Hajnška je po koncu olimpijske sezone zamenjala z Lovrencem Umkom. Da je Umek trener, ki mu slovenska stroka zaupa, je dokazal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo, ki je ob letošnjem prevzemu mandata Umku zaupal mesto nacionalnega trenerja za mete. Martina Ratej bo še naprej sodelovala z Mirom Kocuvanom, ki bo uradno Umkov pomočnik, za hitrost bo skrbel Brane Skubic, za športno prehrano nutricionist Severin Lipovšek, menedžer bo Alfonz Juck, težko nalogo pri psihološki pripravi na tekmovanja pa bo imel Brane Skubic.

Martina Ratej je bila zadnjih sedem let up slovenske atletike po vrhunskih uvrstitvah na velikih tekmovanjih. Zgodaj je rodila dva sinova, danes najstnika, ter se v zrelejših letih povsem posvetila atletiki. Potem ko se je leta 2009 nepričakovano uvrstila v finale svetovnega prvenstva v Berlinu, v finalu ni ponovila daljav, ki jih je bila sposobna dosegati. Vse do danes za 34-letno metalko kopja velja, da je atletinja, ki pogori na velikih tekmovanjih. Kljub temu se lahko tudi na največjih prvenstvih pohvali z nekaj odmevnimi uspehi, med katerimi kaže izpostaviti tri uvrstitve v finale evropskih prvenstev, dve na svetovnih prvenstvih ter eno na olimpijskih igrah, leta 2012 v Londonu. Višje od šestega mesta se ni uvrstila nikoli. Vselej je čakala »tisti met, ki bo odletel«. A ga do danes vsaj na veliki tekmi ni dočakala.

Dosežki Konjičanke nikoli niso razveseljevali, saj se ponaša z osebnim rekordom (67,16 m), ki vselej obeta uvrstitev na zmagovalne stopničke največjih tekmovanj. Več let si je prizadevala narediti korak naprej na športni poti, pa čeprav so nad njo obupavali tudi številni profesionalni slovenski atletski delavci. Martina Ratej je bila v zadnjih sezonah edina športnica, ki je zastopala slovensko atletiko na mitingih diamantne lige, torej na tekmovanjih z največjo veljavo. V skupnem seštevku je že osvojila drugo mesto.

V preteklosti je Ratejeva večkrat prevetrila ekipo, sodelovala s strokovnjaki predvsem iz celjskega okolja ter se v zadnjih letih bolj posvečala psihološki pripravi. Vselej je imela ob sebi trenerja Andreja Hajnška, ki je zaslužen za vse njene uspehe in tudi za to, da je v težkih življenjskih trenutkih Martina Ratej končala v svetu športa. Da je Hajnšek vrhunski strokovnjak, je dokazal pred mesecem in pol v Riu de Janeiru, kjer je njegova atletinja Sara Kolak postala olimpijska prvakinja v metu kopja. Hrvatica se je zaradi sodelovanja s Hajnškom preselila v Celje in se povsem posvetila atletiki.

»Ker dve sezoni nisem uresničila zastavljenih rezultatskih ciljev, sem se odločila za spremembo. Zavedam se, da se moja športna pot počasi končuje, vendar mislim, da lahko še najmanj dve leti dosegam vrhunske rezultate. Če bom v tem času uspešna in zdrava, bom v atletiki še vztrajala, sicer ne,« sporoča Martina Ratej. »Z Umkom se poznava s priprav. Opravila sva nekaj skupnih treningov, se ujela in se odločila, da bova sodelovala. Mislim, da sem se odločila pravilno,« pravi atletinja Kladivarja.

Na koncu je povedala, da slovo od Andreja Hajnška ni bilo lahko. »Zelo hvaležna sem mu za vse, kar je storil zame. Odločitev je bila zelo težka, razšla pa sva se v prijateljskem duhu. Zavedam se, da bo moralo miniti še nekaj časa, da se bo vse skupaj umirilo,« je sklenila predstavnica slovenskih športnikov v izvršnem odboru Olimpijskega komiteja Slovenije.

Novost v primerjavi z letošnjo sezono bo, da se bo Ratejeva znova pripravila na marčevski evropski zimski pokal v metih, na prostem pa bo začela tekmovati na ekipnem državnem prvenstvu konec maja, ko bo imela Atletska zveza Slovenije tudi predsednika s štiriletnim mandatom. Za zdaj to funkcijo po odstopu Gregorja Benčine opravlja Roman Dobnikar.