Ob velikem zanimanju sedme sile in podpori zaposlenih na občini Škofja Loka je včeraj svoje videnje dogodkov izpred tedna dni vidno pretresen pojasnil župan Miha Ješe. Doživel je brezobziren napad med jutranjim kolesarjenjem v službo.

»Ne vem, zakaj me je napadalec vzel na piko, k zavesti sem prišel šele po trku, v reševalnem vozilu. Poškodbi ključnice, ledvenega vretenca in udarnine so posledice, ki jih seveda še čutim. Blaža Kujundžiča se spomnim iz leta 1971 z gimnazije, pozneje sva bila na »živijo« in do zdaj sva spregovorila le nekaj stavkov. Nikoli nisva bila politična ali osebna nasprotnika,« je dejal Miha Ješe, ki so mu do občinske stavbe morali pomagati.

Škofjeloški župan je dodal, da je vesel podpore zaposlenih in vseh drugih, ki ga bodrijo. Ob strani mu stoji družina in prepričan je, da mu bo to žalostno izkušnjo uspelo prebroditi. Kljub temu pa je jasno pokazal, da ga je dogodek pretresel in se mu zastavlja kup vprašanj, a nanje naj po njegovem odgovorita policija in sodstvo. Opozoril je tudi na to, da je bil napaden od zadaj in ga je dejansko hujših posledic rešila kolesarska čelada, saj naj bi ob udarcu napadalčevega vozila z glavo oziroma levo stranjo telesa razbil steklo na avtu, kar priča o okoliščinah trčenja na Stari cesti v Škofji Loki.

Miha Ješe o političnem motivu napada ali osebni zameri ni hotel ugibati: »Nič takega mi ni znano in zato je zdaj moja naloga, da kot politik ravnam predvsem odgovorno do občine in občanov. Zaradi zdravstvenih težav bom s pomočjo sodelavcev vodil občino iz domače dnevne sobe in skušal čim bolje opravljati svojo funkcijo,« je dejal škofjeloški župan. O odškodninski tožbi se še ni odločil, a bo škodo verjetno uveljavljal.

»Rad bi dobil vsaj za kolo, saj želim še naprej kolesariti!« je dejal škofjeloški politik. Obžalovanje zaradi napada mu je izrekla tudi družina napadalca.

Blaž Kujundžič je po napadu, ki naj bi ga izpeljal iz zasede, pobegnil in se je potem sam predal policiji. Ta je javnost seznanila z okoliščinami, ki potrjujejo, da je šlo za nameren napad. Po kazenskem zakoniku lahko to pomeni tudi poskus umora, kar je eno najtežjih kaznivih dejanj. Napadalec, ki je bil sicer vrsto let aktiven v lokalni politiki (nazadnje leta 2014), je ob prihodu na zaslišanje k preiskovalni sodnici po policijskem pridržanju glasno vzkliknil državi Sloveniji in obsodil tranzicijo.

Ali so na njegovo dejanje vplivale kakšne posebne zdravstvene okoliščine, bo pokazala šele preiskava oziroma ustrezno strokovno mnenje. Dogodek je osupnil vse v škofjeloški občini in tudi širšo slovensko javnost. Po do zdaj znanih podatkih gre namreč za prvi in edini tak napad na kakšnega slovenskega župana po osamosvojitvi.