Priprave na zimo so na gorenjskih smučiščih v polnem teku, v predprodaji so tudi že letošnje smučarske vozovnice. V Kranjski Gori bo letos na belih strminah prostora več, kot so ga bili smučarji vajeni. »V sodelovanju z Alpskim smučarskim klubom Kranjska Gora pripravljamo razširitev terena poleg sedežnice Podkoren,« pojasnjuje vodja prodaje in marketinga pri RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc.

»To bo po eni strani omogočalo nemotene treninge našim tekmovalcem, gostom pa prijaznejšo turistično smuko.« Če bo vreme dopuščalo, se bodo prvi smučarji po zasneženih pobočjih lahko spustili že 25. novembra. »Velik poudarek bo letos na animaciji in prireditvah za družine,« še zagotavlja Gombočeva.

Intenzivne priprave na zimo potekajo tudi na Voglu. »Novih žičniških naprav v prihajajoči zimi še ne bo, bomo pa za vzdrževanje, investicije, stroje in opremo letos namenili več kot pol milijona evrov,« pravi predsednik uprave Vogla, d. d., Boštjan Mencinger in dodaja, da je sedežnica Šija že dobila novo jeklenico. »Predvsem si želimo zmanjšati odvisnost od naravnega snega in vsaj v manjšem delu zagotoviti zasneževanje, kar je ena od prioritet za prihajajočo zimo,« poudarja. Otroški park in Brunarico zasnežujejo že zadnji dve leti s pomočjo vode iz zbiralnikov in iz bližnjega hotela, letos pa bodo vsaj delno poskusili zasnežiti še progo ob vlečnici Storeč. Izboljšati želijo tudi gostinsko ponudbo.

Na Krvavcu konec čakanja pred blagajno

Obiskovalci Krvavca bodo veseli prenovljenega sistema spletnega nakupa smučarskih vozovnic, ki naj bi začel delovati prihodnji teden. Med drugim bo omogočal nakup smučarskih vozovnic in vstop na smučišče brez obiska blagajne. »Posodobili bomo tudi del sistema za izdajo in nadzor smučarskih vozovnic s posodobitvijo blagajniškega sistema in čitalnikov smučarskih vozovnic na vstopih nekaterih žičniških naprav,« našteva Uroš Zupan, namestnik direktorja RTC Krvavec, d. d. Večjih infrastrukturnih novosti za to zimo ne napovedujejo. Redna vzdrževalna dela potekajo že vse poletje, vrhunec pa bodo dosegla v naslednjih tednih.

Da bi ljubiteljem smučanja omogočili čim bolj kakovostno zgodnjo smuko, si tudi na Krvavcu prizadevajo za še učinkovitejše zasneževanje. »Naš glavni adut, na katerega stavimo predvsem od smučarske sezone 2017/18 dalje, je predvideno novo veliko akumulacijsko jezero za tehnično zasneževanje,« pravi Zupan. Letos urejajo projektno dokumentacijo in pridobivajo potrebna dovoljenja za začetek gradnje. »Ta investicija je za nas ključnega pomena, saj bi lahko s kapaciteto vode, ki jo načrtujemo s tem jezerom, in obstoječim akumulacijskim jezerom na vrhu Zvoha v zelo kratkem času v ugodnih vremenskih razmerah zasnežili večino vseh smučarskih prog,« pojasnjuje in dodaja, da so te načrte sprožile izkušnje zadnjih zim.

Nenavadne zimske razmere zadnjih let imajo v mislih tudi na smučišču Stari vrh nad Škofjo Loko, poudarja Matic Terkaj, zato te dni po smučišču razvažajo snežne topove; ti bodo lahko začeli delati takoj, ko bodo temperature za to primerne. »Novosti na smučišču to sezono ne bo,« pravi Terkaj in dodaja, da imajo te dni, kot na drugih smučiščih, polne roke dela z vzdrževanjem in zagotavljanjem varnosti naprav.

Cene smučarskih vozovnic za odrasle v sezoni 2016/17 v predprodaji

ceniki smučišč

PODATKI

SMUČIŠČE

DNEVNA

SEZONSKA NEPRENOSLJIVA

velja tudi ob koncu tedna

Kranja Gora

28 €

499 €

Krvavec

27 €

414 €

Stari vrh

20 €

345 €

Vogel

25 €

379 €