V Šolskem centru Celje, ki skozi različne oblike sodeluje z več kot 100 lokalnimi podjetji, bodo danes v svojo okolje sprejeli gazele savinjsko-zasavske regije in skušali na tak način še okrepiti povezanost izobraževalnega področja z gospodarstvom. To je rdeča nit letošnjega izbora Gazela 2016, zato so regijski izbori v šolskih centrih, kjer dijaki in študenti dobijo priložnost spoznati zgodbe uspešnih podjetnikov, podjetja pa se na lastne oči prepričajo o talentu mladih, ki se že pripravljajo na trg dela, saj na razstavi predstavijo izdelke in storitve, za katere se usposabljajo v okviru prakse.

Kam gre razvoj

Ali naj se mladi pri izbiri poklicne oziroma karierne poti opirajo na stanje na trgu dela, je težko odgovoriti, poudarja Elido Bandelj, direktor Centra za poklicno izobraževanje. »Zelo pametno je imeti v mislih predvsem napovedi, kam gre razvoj. Pomembni so na primer digitalizacija, avtomatizacija, zelena dela, pridobivanje energije iz alternativnih virov, storitve. Dobro je imeti v mislih tudi velike študije na evropski ravni. Te kažejo, da bomo v prihodnje potrebovali le okoli 30 do 35 odstotkov ljudi, ki bodo imeli visoke kvalifikacije, medtem ko bodo potrebe po kadru s srednjimi kvalifikacijami precejšnje; ocene napovedujejo od 50 do 55 odstotkov. Kako se bodo razvijala posamezna področja, pa je težko napovedati. Spomnimo se gradbeništva, ki je bilo v razcvetu, potem pa je vanj zarezala kriza. Pred izbiro karierne poti mora biti vsak posameznik dobro informiran, za kar je zgolj obisk informativnega dneva ob koncu osnovne šole odločno premalo.« A sodeč po anketi, ki smo jo naredili med dijaki različnih smeri, so šolarji tako s teoretičnim kot s praktičnim znanjem zadovoljni, predvsem pa gre pri njih zaznati veliko samoiniciativnosti, ki je pri gazelah ključnega pomena pri zaposlovanju.

Peti finalist

V Celju bodo med nominiranimi podjetji Mega M, Petre in Plastika Skaza izbrali že petega finalista za zaključni izbor Slovenska gazela 2016, ki bo v sredo, 19. oktobra, v Cankarjevem domu. Ta se bo pridružil dosedanjim štirim finalistom, to pa so: RLS merilna tehnika, NiceLabel – Euro Plus, ORO MET in REM. Tudi savinjsko-zasavske gazele so dobri zaposlovalci, saj je 100 najhitreje rastočih podjetij regije med letoma 2010 in 2015 na novo zaposlilo 1329 ljudi. Te gazele so v tem petletnem obdobju prodajo povečale za 211 odstotkov, dodano vrednost pa za 175 odstotkov. Po kazalniku verjetnosti preživetja so gazele regije nekoliko bolj tvegane, saj ta znaša 76 (največ je 100), za regijsko gospodarstvo pa samo 46, kar je najmanj od šestih regij. Je pa res, da je kazalnik tokrat nekoliko višji, saj je lani znašal za gazele 64, za regijsko gospodarstvo pa samo 44.

Savinjsko-zasavska regija je po številu zlatih gazel med šestimi regijami rekorderka. V tej regiji je v 15 letih dosedanjih izborov postalo kar šest zlatih gazel, prva leta 2001, zadnja pa v letu 2014, ko je bila za zlato gazelo prepoznana Plastika Skaza.

Odličnost gazel bo danes spremljala tudi odličnost talenta mladih. Na prireditvi ob razglasitvi regijske gazele bodo namreč nastopili dijaki Šolskega centra Celje z glasbeno-plesno točko ter plesalci Plesne šole Superstar, ki so aktualni svetovni prvaki v break danceu.