Suunto se uvrša med trojico najboljših športnih ur na trgu – med znamki Garmin in Polar. Po priljubljeni seriji Ambit, ki je leta 2012 uspešno popularizirala model ure, ki ima vgrajen navigacijski GPS-sprejemnik, je trend privedel do prve Suuntove športne ure z zaslonom, občutljivim za dotik – Spartan Ultra. Vprašanje pa je, ali je to dobra stvar.

Prvi vtisi

Pričakovanja o uri, za katero je treba odšteti 700 evrov, so vsekakor velika. Vendar hitro, ko jo uzremo, sledi manjše razočaranje. Resda je videti impresivno, vendar vseeno ne toliko, kolikor bi za tako ceno pričakovali. Pravzaprav najbolj razočara zaslon. Ni namreč povsem tak, kot ga proizvajalec oglašuje. Na kataloških fotografijah vidimo črn zaslon ure s prikazovalniki, v resnici pa je modrikaste barve, z ne pretirano visoko ločljivostjo.

Druga stvar, ki ni tako intuitivna, kot smo tega denimo vajeni pri kakšni drugi pametni uri, so meniji naprave. Ti so v osnovi povsem enostavni, vendar zahtevajo neko mero privajanja.

Po menijih se lahko premikamo s pomočjo za dotik občutljivega zaslona ali pa s pomočjo gumbov na ohišju. Glede na to, da zaslon ni izjemno odziven, smo se nemalokrat zalotili, da smo pogosteje uporabljali gumbe. Med aktivnostmi so ti zagotovo prva izbira, ko želimo upravljati uro.

Zdi se, da so pri Suuntu želeli svoje znanje s področja merilnikov zapakirati v sodoben paket – to je v stilu pametnih ur, vendar temu niso povsem kos. Vse bi lahko odpustili, če bi govorili o uri srednjega cenovnega razreda, vendar pri 700 evrih bi te stvari morale biti bolje zasnovane ...

Tako. S tem zaključujemo negativno nastrojenost do ure. Zdaj lahko začnemo hvalospev, ki si ga dejansko zasluži.

Spartan Ultra je prava športna tovarna za vaše zapestje, ki vam ponudi malo morje podatkov o vaši vadbi in okolju, kjer se gibate. Je popoln osebni trener, ki služi beleženju najmanjših podrobnosti vaše vadbe. Pravzaprav ponuja tolikšno kopico podatkov, da je realno namenjena zgolj najzahtevnejšim športnikom, ki s pomočjo statistik in grafov skrbno analizirajo svoj napredek. Če bi si uro omislili zgolj za nekaj pohodov na bližnji hrib in nekaj letnih kolesarskih izletov, bi bil to popoln nesmisel.

Ura je robustna, vendar vseeno bolj elegantna od prejšnjih modelov, saj ima GPS-sprejemnik skrit v ohišju (prejšnji modeli ga imajo zelo izrazitega na zapestnem pasu). Opremljena je s trpežnim zaslonom, odpornim proti praskam, in ohišjem iz titana ali nerjavečega jekla. Zaslon je vedno dovolj jasen in razločen, da ga lahko uporabljamo tudi na močni sončni svetlobi ali v temi.

Kaj vse zmore?

Ker je teh lastnosti toliko, si bomo specifikacije sposodili kar pri proizvajalcu:

– vodotesnost do 100 metrov

– življenjska doba baterije 18 ur – pri polni moči z GPS-vzorčenjem vsako sekundo in najboljšo GPS-natančnostjo

– življenjska doba baterije 26 ur – pri varčevanju z energijo in GPS-vzorčenjem vsako sekundo in dobro GPS-natančnostjo

– snemanje in navigacija po točkah ter prikaz sledi poti s tehnologijo GPS/GLONASS

– FusedAlti™ združevanje GPS in barometrične višine za natančne podatke o višini

– kompas z digitalno kompenzacijo nagiba

– merjenje srčnega utripa s kalorijami in zgornjim efektom treninga (za to se uporablja srčni merilnik, ki si ga nadenemo na prsi)

– tehnologija Suunto FusedSpeed™ za natančen tempo

– podpora za več kot 80 športov z načinom dirke in intervalov

– način triatlona in multišporta (sprememba športa v hodu)

– tek: tabela krogov s tempom in srčnim utripom v realnem času

– združljiv s tekaškim senzorjem za moč Stryd

– kolesarjenje: tabela krogov s srčnim utripom, močjo in hitrostjo

– združljivost z dodatki Suunto Bike Sensor in BLE-senzorji za moč

– plavanje v bazenu in na odprtem: samodejni intervali in srčni utrip (izbirno)

– obremenitev treninga z mesečnimi vsotami in dnevnikom za posamezne povzetke treningov*

– počitek in okrevanje, ki sledi po mesečnem dnevu tekme, treninga, okrevanja, aktivnosti in počitka*

– čas okrevanja in trendi občutka, ki sledijo statusu okrevanja

– osebni najboljši dosežki po športu na osnovi razdalje, kolesarske moči in višine

– orodja za načrtovanje s programi in načrti za treniranje

Ko uro priključimo na računalnik (prek odličnega magnetnega polnilnika), se nam odpre še spletna aplikacija Movescount, prek katere lahko vse svoje športne aktivnosti skrbno beležimo, analiziramo, delimo v skupnost drugih uporabnikov in načrtujemo poti, treninge ipd.

Če smo iskreni, nam te ure niti približno ni uspelo preizkusiti v polnosti. Za to bi morali biti recimo triatlonec ter imeti za sabo kilometre teka, plavanja in kolesarjenja.

Hkrati nam je jasno, da vam takšna ura lahko reši življenje v primeru zgrešene poti v meglenih hribih ali pa na turni smuki. Kljub nekim pomanjkljivostmi je to lahko vaš izjemen sopotnik pri aktivnostih, ki bo po zaslugi izjemno hitrega in natančnega GPS ter izboljšane baterije veliko dlje in bolje služil kot konkurenti. Hkrati je ura opremljena z določeno programsko različico, ki jo Suunto konstantno posodablja in izboljšuje, kar pomeni, da bo čez čas samo še boljša. Že med pisanjem tega prispevka so lastniki ur programsko opremo lahko že nadgradili (aplikacija za povezavo s sistemom Android sicer še vedno ne deluje).