»Čaka nas težka tekma, kajti Celjani igrajo vedno bolje, kar so potrdili na tekmah lige prvakov proti Zagrebu in Rheinu Neckarju. Igrajo precej bolje kot pred mesecem dni, ko smo jih premagali v Celju,« je pred dvobojem v mestu ob Blatnem jezeru napovedal Španec na Veszpremovi trenerski klopi Xavier Sabate. Na klopi ali tribuni je pustil kopico zvezdnikov, od osmih igralcev, ki so nekoč nosili celjski dres, so manjkali štirje (Mirko Alilović, Ivan Slišković, Mate Lekai, Mirsad Terzić), v ekipi pa so bili vsi trije Slovenci (Gašper Marguč, Dragan Gajić, Blaž Blagotinšek). Sprva je kazalo, da je Sabate s pohvalami brcnil v temo, kajti že po slabih sedmih minutah je Veszprem vodil s 6:1 in obetala se je ponovitev zgodbe iz Zlatoroga pred dobrim mesecem, ko je imel sredi drugega polčasa že plus dvanajst (26:14).

Toda v dvorani, ki je kopija Zlatoroga in delo istega celjskega arhitekta, Valterja Ernsta (načrti za širitev zmogljivosti s sedanjih dobrih 5000 sedežev na 8000 so že pripravljeni), so se Celjani v 26. minuti približali le na gol zaostanka (12:13). A končnico so spet slabo odigrali in Veszprem je dosegel delni izid 4:0. Zaostanek ob polčasu bi lahko bil za pivovarje precej manjši, če v domačih vratih ne bi blestel Roland Mikler. V prvih tridesetih minutah je zbral deset obramb in ustavil 41 odstotkov strelov (na nasprotni strani Urban Lesjak štiri obrambe in 19 odstotkov), za nameček sta sedemmetrovki zgrešila Borut Mačkovšek in Luka Žvižej.

Kazni za vročekrvneža

Bogati Veszprem, katerega proračun za to sezono znaša okoli 12 milijonov evrov, je v drugem polčasu zlahka obdržal prednost. Rekordna razlika v korist Madžarov, ki so na včerajšnji peti tekmi v Sehi odigrali šele prvo doma, saj so na prejšnjih štirih gostovali, je trikrat znašala sedem zadetkov: 30:23, 31:24 in končnih 32:25. Za vsaj delno popestritev tekme sta poskrbela stebra obrambe, Vid Poteko in Timuszin Schuch. Po bližnjem in grobem srečanju, začinjenem z grdimi besedami in pogledi, sta sodnika v 41. minuti oba poslala za dve minuti na kazensko klop, enak scenarij pa se je ponovil tudi v zadnji minuti.

Celjani so na četrtem gostovanju v Sehi doživeli prvi poraz. »Svojo pravo igro smo pokazali šele po velikem začetnem zaostanku. Nismo se predali, poleg Veszpremove kakovosti in vratarja Miklerja pa so za naš poraz krive tehnične napake, zgrešeni zicerji in sedemmetrovke, neizkoriščeni (pol)protinapadi...,« je ocenil trener Branko Tamše. Igralec Borut Mačkovšek je dosegel tri zadetke: »Usoden je naš slab začetek tekme, po katerem pa smo se malce sprostili in približali. Poleg številnih napak v igri in slabe obrambe, česar si ne bi smeli dovoliti in kar moramo nujno popraviti, nas je pokopal tudi izjemni Mikler.« Veszpremova Arena ostaja še naprej neosvojljiva trdnjava: v njej Madžari niso izgubili že od 27. aprila 2013, ko jih je na povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov premagal Kiel z 29:28.

Plaskan spet dežurni gasilec

Gorenje je (ne)pričakovano ostalo brez glavnega trenerja Marka Šibile, vlogo dežurnega gasilca pa je spet prevzel pomočnik Borut Plaskan. Zdaj 50-letni Velenjčan, ki je kar 26 sezon igral za Gorenje in je s 1559 zadetki rekorder v klubski zgodovini, je bil v tej vlogi že ob predčasnem odhodu trenerja Gregorja Cvijića decembra 2015. Drugi debi bo doživel danes ob 18. uri proti Izviđaču v ligi Seha. »Pričakujem, da bomo zmagali, to je naš prvi cilj. Zavedamo se, da Izviđač ni slab, saj je v domači dvorani namučil tako Celjane kot Zagrebčane. Na tekmi bomo morali biti predvsem zbrani, pokazati boljšo igro v obrambi in prikazati več lepih potez za navijače. Igralce želim pripeljati do tega, da bodo na igrišče stopali z nasmeškom in zato tudi pokazali vse, česar so sposobni,« pravi trener Borut Plaskan pred obračunom z edino ekipo, ki v letošnji Sehi ni osvojila še niti točke (štirje porazi na štirih tekmah) in je zadnja na lestvici.