»V ekipni vožnji na čas želimo potrditi, kam sodimo. Nastopile bodo le ekipe, ki si upajo. Naj jih bo devet ali deset, vseeno. Letošnje svetovno prvenstvo je, kar zadeva vremenske razmere, tudi za nas pot v neznano,« je Gorazd Penko, alfa in omega ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana in selektor slovenske ženske članske reprezentance, pripomnil pred odhodom na 83. svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Katarju.

V arabski puščavi bo v nedeljo najprej na sporedu svetovno prvenstvo v ekipni vožnji na čas. V ženskem delu bo nastopila tudi ženska zasedba BTC City Ljubljana s Polono Batagelj, v moškem pa v nizozemski ekipi LottoNl-Jumbo Primož Roglič. Oba sta tudi del dvajsetčlanske reprezentance, ki bo Slovenijo zastopala na posamičnem delu naslednji teden v vožnji na čas in cestnih dirkah. Vrhunec bo seveda cestna dirka profesionalcev, kjer bodo Slovenijo zastopali Luka Mezgec, Grega Bole in Luka Pibernik.

V ekipnem kronometru želi profesionalna ženska ekipa BTC City Ljubljana potrditi izjemno uspešno sezono. V novoustanovljenem ženskem Wolrd Touru je v ekipni razvrstitvi osvojila končno dvanajsto mesto. To je najuspešnejša slovenska ženska ekipa, ki je to leto tekmovala na elitni svetovni klubski ravni.

»Sezono bi lahko ocenil le z besedo odlično. Presegli smo vsa pričakovanja,« je ponosen Penko. »Zmaga Eugenie Bujak na eni od dirk je nekaj izjemnega. Bili smo ena od le šestih ekip, ki se je veselila zmage. Tudi veliki nizozemski Rabo Liv ima samo eno zmago z milijonskim proračunom. S tako majhno ekipo in tako neprimerljivo nizkim proračunom nam uspešno sezono zavidajo mnogo bolj uveljavljeni,« pravi Penko, ki bo kot oče na prvenstvu spremljal tudi hčer Karin med mladinkami in sina Izidorja med mlajšimi člani.

»Zelo se veselim ekipnega kronometra. Je nova priložnost, da se pokažemo kot ekipa. Prav nalašč za to svetovno prvenstvo smo naredile veliko skupnega treninga. Pred štirimi leti sem bila že na dirki v Katarju in lahko povem, da so pogoji kljub ravninski trasi zelo ekstremni,« pravi Polona Batagelj, nosilka mednarodne zasedbe BTC City Ljubljana. Kako veliko Penko stavi na to ekipno svetovno prvenstvo, kjer je glasen cilj ponovitev lanskega osmega mesta na prvenstvu v ameriškem Richmondu, dokazuje zasedba. Najboljši kolesarki ekipi Poljakinji Eugenii Bujak, rojakinji Ani Plichti, Nemki Corinni Lechner, Azerbajdžanki Oleni Pavluhini in Hrvatici Mii Radotić ni dodal Urše Pintar, druge Slovenke za posamične nastope pod okriljem reprezentance.

»Urši trasa s številnimi ovinki in pospeševanji ne ustreza. Za šesterico velja, da nimamo vrhunskih specialistk za posamično vožnjo na čas, čeprav so zraven tudi državne prvakinje. Ne sodijo v ozek svetovni vrh. V ekipni vožnji pa zelo dobro funkcionirajo. To je boljši del delovanja ekipe, kar smo nekajkrat že dokazali,« je na svoje delo uigranosti in harmonije ekipe ponosen trener in menedžer Penko.