Po letih prizadevanj je novomeški občini od ministrstva za kulturo uspelo pridobiti 56.000 evrov za obnovo dotrajane strehe prvega narodnega doma na Slovenskem, ki ima od začetka lanskega leta tudi status kulturnega spomenika državnega pomena. Občina naj bi nato iz svojega proračuna zagotovila še sredstva za obnovo fasade, električnih inštalacij in menjavo oken. Izvajalec naj bi včeraj že postavil gradbene odre, kar pa se ni zgodilo, saj umetniki – med 20 in 30 jih deluje v Sokolcu, kot mu pravijo – stavbe ne želijo zapustiti, izvajalec pa, kot pojasnjujejo na občini, ne sme začeti delati, dokler stavba ne bo prazna.

»V torek smo od mestne občine dobili dopis, naj v treh dneh stavbo izpraznimo. To je fizično nemogoče, saj imamo ogromno različne opreme. Poleg tega nam je izvajalec dejal, da ga danes ne bo zaradi dežja ter da ga mi, če ostanemo notri, ne motimo,« nam je včeraj pripovedoval vodja Avtonomne kulturne cone (AKC) Sokolc Sebastijan Šeremet. Umetnike, ki delujejo v Sokolcu, je dodatno zbodel sobotni dogodek, ko so jim »na silo«, kot pravijo, zamenjali ključavnico, ključa jim niso dali, vrata pa pustili na stežaj odprta. »Da bi zavarovali svoje stvari, smo zabarikadirali vrata in spuščamo notri samo preverjene ljudi z dobrimi nameni,« dodaja Nejc Smodiš.

»Prvi smo opozarjali na nujnost prenove«

Člani AKC se bojijo, da bodo stavbo za večno izgubili, če jo zapustijo. »Zmeraj smo z občino dobro sodelovali. Zdaj pa nas želijo prikazati kot nekoga, ki je proti napredku, proti obnovi. Toda to je čista laž,« pravi Šeremet. »Mi smo bili tisti, ki smo občino opozarjali, da je nujno treba popraviti streho. Sam osebno sem izpostavil ta problem, čeprav sem se po svoje zavedal, da si pljuvamo v lastno skledo.« Člani AKC ne verjamejo pojasnilom občine, češ da morajo stavbo izprazniti zaradi varnostnih razlogov. »Pred nekaj meseci nam je nekdo v vrata vrgel molotovko, sledili so sovražni napisi na pročelju in podobne stvari. Pa nikogar na občini ni skrbelo za našo varnost,« razmišlja Smodiš.

Kot pojasnjuje Sara Drašković, vodja kabineta župana Gregorja Macedonija, kulturniki, ki brezplačno ustvarjajo v Sokolcu, za to nimajo pravne podlage. »Vsak tak najem je treba zaključiti z dvostransko pogodbo. Po zaključku vseh investicij bomo vrata narodnega doma odprli za vse ustvarjalce, ki se bodo prijavili, tudi za posameznike. Z njimi bomo sklenili pogodbe, lahko tudi o brezplačnem najemu, oni se bodo zavezali k neki odgovornosti, mi pa jim bomo dali prostor v uporabo. Torej vračamo stavbo občanom.«

Občina bo uporabila vsa pravna sredstva

Na občini ob tem poudarjajo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da stavbo izpraznijo in tako izvajalcu omogočijo pogoje za vzpostavitev gradbišča. Poleg tega je vprašljivo, pravijo, ali bodo dela zaradi zapletov sploh pravočasno končana. Pogoj ministrstva je namreč, da do 15. novembra občina odda zahtevek za izplačilo upravičenih sofinancerskih sredstev.

Umetniki v narodnem domu ustvarjajo že desetletje, v tem času so izvedli mnoge dobrodelne akcije, zbirali pomoč za begunce in poplavljence, brezplačno poslikali stene v varstveno-delovnem centru in prostorih Šenta, sodelovali s šolami, s svojimi deli oživili zapuščene izložbe v mestu.

»Vse to bo občina zdaj izničila. Dejstvo je, da na javnem razpisu ne bomo prišli na vrsto. Zato se zdaj ne pustimo,« pravi Smodiš, ob tem pa poudarja, da so bili zmeraj hvaležni občini za kritje približno 10.000 evrov stroškov letno.

Draškovićeva je povedala, da je »njihov način izražanja dobrodošel in je popestritev mestu. A tokrat se pogovarjamo o izvedbi investicije in ne o vrednosti njihovega umetniškega ustvarjanja. Ker gre za dotrajano stavbo, si občina kot lastnik ne more privoščiti nobene nesreče, izvajalec pa je v takih primerih kazensko odgovoren.«