Objekt nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB-priključkom za polnjenje mobilnih telefonov. Kralj vseh bivakov stoji visoko nad dolino Vrata in na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava.

Prvi bivak vztrajal 80 let

Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga »skalaši« - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom a funkcionalnim rešitvam je ekstremnim vremenskim pogojem kljuboval častitljivih 80 let. Lani jeseni so stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v dolino in poklonili Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer je na ogled.

Iznajdljivost in domišljene rešitve prvograditeljev

Po letu dni različnih zapletov in zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka je predvsem zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana! Maja Perko, načelnica Alpinističnega odseka Jesenice pravi: »Bivak je postavljen! Prav tam v objemu najvišjih gora, kjer je bilo njegovo mesto skoraj stoletje. Dobesedno osupli smo bili nad iznajdljivostjo in premišljenostjo prvograditeljev in tako ohranili osnovno obliko, nadgradili nekaj detajlov in upam si reči, da bo novi bivak odlično služil še vsaj naslednjih 80 let!«

Nadgrajena in izboljšana zasnova

Visokogorske razmere terjajo veliko previdnosti pri izbiri materialov ter predvsem zaključkov in stikov materiala. Darko Bernik, konstruktor novega bivaka opominja: »V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Preverjeno rešitev bivaka, ki je ekstremnim razmeram visokogorja - orkanskim sunkom vetra, izjemnim količinam snega, mraza in tudi sončne pripeke - uspešno kljubovala 80 let, smo nadgradili in izboljšali. Dejansko ni tako starih sodobnih rešitev oblik, materialov in detajlov, ki bi v praksi pokazali, da delujejo. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju.«

Velik logistični zalogaj

Postavitev novega bivaka v osrčju Triglavskega narodnega parka je bila velik logistični zalogaj, tako zaradi nadmorske višine in (ne)pristopnosti lokacije kot tudi omejitev zakona o Triglavskem narodnem parku ter ne nazadnje usklajevanja z vsemi deležniki. »Vsi sodelujoči pri projektu smo pomagali prostovoljno in svoj čas, delo, znanje in izkušnje vložili v projekt z željo, da bi novi bivak še desetletja odlično služil obiskovalcem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev,« dodaja Anže Čokl. »Želimo si tudi to, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja.« Sodelujoči so posebno veseli tudi zato, ker so k projektu novega bivaka v osrčju Julijskih Alp uspeli privabiti domača podjetja, katerim gre posebna zahvala, saj brez njih bivaka ne bi bilo. Z bivakom upravlja Alpinistični odsek Jesenice, kjer so na voljo tudi aktualne informacije o odprtosti in stanju vseh njihovih bivakov.