Čeprav je že kazalo, da je vse dogovorjeno in da bo današnji košarkarski derbi med Olimpijo in Krko štel dvojno, torej tako za ligo ABA kot za državno prvenstvo, se je položaj v zadnjem trenutku spremenil. Košarkarska zveza Slovenije (KZS) in vodstvo lige ABA, ki sta sicer medsebojno komunicirala le prek organizatorja tekme Olimpije, se nista mogla zediniti glede termina obračuna.

Tekme državnega prvenstva bo prenašala slovenska televizija Šport TV, s katero je bila vnaprej dogovorjena ura tekme 18.45, ekskluzivne pravice za jadransko tekmovanje pa ima Arena Sport (v Sloveniji ne oddaja), ki je imela dvoboj napovedan ob 18. uri. Rezultat je, da bo današnja tekma med Olimpijo in Krko ob 18.45 v Stožicah štela le za državno prvenstvo, kluba pa bosta v že tako prenatrpanem urniku igrala še dodatna obračuna. Zaostalo srečanje 2. kroga lige ABA bo tako na sporedu v ponedeljek, 2. decembra.

Nepotrebna visoka napetost

»Kopja se znova lomijo na hrbtih klubov. Ni lahka situacija, a načelen dogovor je bil že sklenjen. Na koncu je bila problem ura tekme, a je jasno, da bi z nekoliko dobre volje tudi glede tega lahko prišlo do sporazuma,« je ob našem klicu dejal direktor Olimpije Matevž Zupančič, medtem ko je generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović pojasnil: »Za nas je prioriteta domače prvenstvo, ki ga želimo zaščititi na vsak način. Določene kompromise smo bili pripravljeni sprejeti, a imamo tudi mi obveze do sponzorjev in dogovore glede prenosov, ki jih moramo in želimo spoštovati.«

Če gledamo s stališča slednjega, da ima vsako tekmovanje lastne sponzorje in podpisane ekskluzivne pravice za prenose tekem, je po svoje prav, da se za vsakega igra svoja tekma. A je hkrati jasno, da pri vsem tem znova izgubljajo in trpijo košarka in igralci. Kot v mnogo primerih tudi v tem ni v ospredju šport ali košarkarji, temveč funkcionarji, ki z nizkimi udarci medsebojno obračunavajo v sporočilih za javnost. Ob tem pa nihče ne pomisli na igralce, tudi reprezentante, ki bodo imeli zaradi dodatno natrpanega urnika večje možnosti za poškodbe, kot tudi ne na gledalce, ki jim verjetno ni več prav nič jasno, za katero tekmovanje bo današnja tekma štela. Glede na situacijo, v kateri je slovenska košarka, je izredno visoka napetost med KZS in Olimpijo povsem nepotrebna. Namesto sodelovanja za boljši košarkarski jutri si organizaciji pod noge mečeta polena, jasno pa je, da zmagovalca v tej zgodbi ne more biti.

Trenerja o kakovostnem nasprotniku

Čeprav bo ritem tekem še bolj peklenski, se trenerja moštev trenutno bolj kot z zgoraj zapisanim ubadata vsak s svojim moštvom. Pred prvim derbijem v sezoni je v vlogi rahlega favorita Krka, ki je po superpokalni zmagi v prvem krogu lige ABA suvereno ugnala še Karpoš. »Protinapad je ena glavnih pozitivnih lastnosti Olimpije, ki je sestavila kar kakovostno ekipo, ki je na vsakem položaju dobro pokrita. Če bomo ustavili njihovo tranzicijsko igro in delovali kolektivno, bomo na dobri poti k uspehu,« pravi trener Krke Dejan Mihevc.

Košarkarji Olimpije so imeli za pripravo na obračun več časa, saj so nazadnje igrali v četrtek proti Megi Leksu, medtem ko je bila Krka na parketu v sredo in soboto. »Naš cilj v državnem prvenstvu je, da smo med prvih šest in se uvrstimo v ligo za prvaka. Krka ima dobro sestavljeno ekipo. Rebec, Dimec in Čebular je domači trio, ki je na visoki ravni. Potem pa je tu še Luković, ki se je izkazal kot dober zadetek. To so ključni štirje možje Novomeščanov, ki imajo ob tem še dobre pomočnike,« pa meni strateg Olimpije Gašper Okorn.