Edina slovenska kolesarja Grega Bole (Nippo-Vini Fantini) in Jan Polanc (Lampre) na 110. izvedbi zgodovinske klasike po Lombardiji sta bila v soboto med druščino 140 kolesarjev, ki so predčasno končali nastop na klasiki »jesenskega listja«. V Bergamu je bil med 60 kolesarji, ki so prevozili vseh 241 kilometrov z več kot 4400 višinskimi metri plezanja, najhitrejši Kolumbijec Esteban Chaves, klubskega kolega Luke Mezgeca (Orica BikeExchenge). V okolici jezera Como se je s to zadnjo legendarno klasiko končal niz dirk svetovne serije WorldTour. Lovoriko je osvojil Slovak Peter Sagan, med ekipami četrtič zapored španski Movistar in med državami Španija.

Slovenska bera je skromnejša kot lani. Na lestvici je najvišje Simon Špilak (60 točk). Kolesar Katjuše je končal na 78. mestu, kar je po lanskem 16. mestu občuten zdrs. Prekmurec je bil lani tik pred Saganom. Slovenija je na lestvici držav s sedmimi kolesarji končala sezono na 21. mestu. Lani prav po zaslugi Špilaka na štirinajstem. Med 220 posamezniki s točkami so bili še eden najuspešnejših profesionalnih novincev Primož Roglič (112., 30 točk), Luka Mezgec in Luka Pibernik, ki jih v prihodnjih dneh poleg Grega Boleta čaka še odhod na svetovno prvenstvo v Katarju, ter z eno točko Marko Kump in Kristijan Koren. Za slednjega je bila to celo prva v karieri.

Najbolj odmevna dosežka sezone sta bili tako etapni zmagi Primoža Rogliča na italijanskem Giru in Luke Pibernika na dirki Eneco Tour, kar je bila za oba prva zmaga v elitnem razredu profesionalnih kolesarjev z več kot 500 kolesarji iz 18 elitnih ekip. Svetovna serija je imela v sklopu 27 prireditev skupaj 146 tekmovalnih dni, od tega tritedenske Giro, Vuelto in Tour. Sagan je v sezoni nanizal dvanajst zmag. Pibernik, Polanc in Roglič so v sezoni že prevozili več kot enajst tisoč tekmovalnih kilometrov in imeli od 70 do 73 tekmovalnih dni. V letu 2017 bo svetovna serija še bistveno razširjena, na 37 prireditev in 29 tekmovalnih dni več, ter skoraj zagotovo z ekipo Bahrajn Merida z močnim slovenskim vplivom, ki te dni še bije oster boj za uvrstitev med elitnih 17 ekip.