Andrej Božič je predvsem velik človek, pravi voditelj. Vodita ga pogum in borbenost, posledica pa so izredni rezultati podjetja Steklarne Hrastnik v zadnjih petih letih. Naziv Manager leta je šel res v prave roke. Andreju in ekipi iz srca čestitam. So nam vsem lahko za vzor, kaj se da narediti s zmagovalno miselnostjo, izrednim znanjem in motivirano ekipo.

Druga nagrada je šla v roke podjetju OMV. Nagrado je podelila Melanie Seier Larsen iz Sekcije managerk, ki je povedala, da je OMV prvo mesto prineslo predvsem dejstvo, da njegove menedžerke delujejo na področju, ki je »moški svet«; pa seveda so tudi njihovi poslovni rezultati izjemni. Občudujem jih, te zmagovalne managerke. In lahko se tudi poistovetim z njimi, kajti tudi sama delujem v moškem poslovnem okolju.

Ko naredim hitro evalvacijo preteklih sklenjenih poslov v mojem podjetju, ugotovim, da v osmih letih, od kar delam v Skazi, še prav nobenega nisem sklenila z žensko. Pa ne da tega ne bi hotela! Razlog je zgolj v tem, da jih na vodstvenih pozicijah v »moji« branži ni. Delamo predvsem z multinacionalkami, kjer so glavni odločevalci moški. Vsekakor imam z moškimi kolegi v moji branži različne izkušnje, a v grobem lahko rečem, da je ženska v poslovnem svetu podcenjena. Moški ne marajo delati poslov s čustvi, pravijo, da so čustva samo ovira v svetu posla. Mene pa čustev ni niti sram niti strah. Prav je, da smo to, kar smo, z našimi čustvi vred. Le zakaj bi se podrejale nekakšnim pravilom moškega sveta? Če bomo tako razmišljale, potem bomo le ene izmed mnogih, vemo pa, da v tudi v poslu prihaja v ospredje avtentičnost. Skaza je eno izmed redkih podjetij, kjer izredno podpiramo ženske na vodstvenih pozicijah. Sicer pri zahtevah do rezultatov ne delamo razlik, a zakaj bi morala biti pot do rezultatov identična? Vsekakor želimo vzpodbuditi pri sodelavkah tudi željo po najvišjih vodstvenih pozicijah. V svoji karieri sem naredila ogromno napak in napakic, a bolj kot teh se v tovrstnih okoliščinah spomnim vzpodbud, dobre volje in mentoriranja direktorice in lastnice Tanje Skaza, kar me je hitro spravilo nazaj na pot do rezultatov. V prejšnjem službenem okolju, ki je bilo izrazito ženski kolektiv, takšnega načina dela nisem poznala. Bila sem izredno ambiciozna, željna sprememb in rezultatov ter seveda mlada. Na žalost sem v kolektivu starejših žensk čutila predvsem njihovo ogroženost ob moji dinamiki in željah po učinkovitosti, prodornosti. Slabših medosebnih odnosov v življenju še nisem doživela; veliko opravljanja, podtikanja, metanja polen pod noge in nevoščljivosti. Izredno nezdravo okolje za ustvarjanje prihodnosti… V Skazi je to drugače. Okolje za ženske, ki si želimo uspeti, je neverjetno spodbudno. Kulturo soustvarjamo skupaj s Tanjo, z ženskimi bralkami pa želim deliti nekaj načel, ki v praksi delujejo:

Okolje in kultura nam resda lahko pomagajo k uspešnosti, a za izgradnjo le-te smo pa odgovorne same.

Jasno si začrtajte in na glas povejte svojo želeno karierno pot. Bodite poštene do sebe in velike sanje so dobrodošle. A vaša odgovornost je tudi, da najdete primerno okolje, kjer jih boste izpolnile.

Bodite dosledne pri izgradnji svoje kariere. Nikoli ne obupajte in nikoli ne popustite.

Ne preprečujte na silo slabih govoric, le-te so in vedno bodo. Iskreno pa razložite sodelavkam in sodelavcem, da govorice in opravljanje niso del spodbudne kulture; in za gradnjo le-te smo odgovorni sami.

Ženske smo ravno toliko sposobne kot moški. Ne postavljajmo se v vlogo žrtev, vedno se postavljajmo v vlogo zmagovalk.

Ni treba, da smo super ženske. Priznajmo si, kaj zmoremo, za ostalo si poiščimo pomoč. Nikoli ne bom pozabila trenutka, ko sem naredila revizijo v svojem življenju in ugotovila, kje je resnično moja dodana vrednost. Ugotovila sem, da je moje srce v podjetništvu. Za vse ostalo, kot je čiščenje doma, vrtnarjenje, urejanje česarkoli že okoli doma pa sem si poiskala pomoč. In danes sem najbolj zadovoljna ženska na svetu, ker živim svoje sanje.

Vse to mi pa ne bi uspelo brez najboljše mentorice, moje Tanje, ki je danes tudi z mano na kongresu. Ustvarili sva neverjeten odnos, ki žanje izredne rezultate. Spoštujeva medsebojno različnost, hkrati se pa zavedava, da sva v poslu obe neizprosni in govoriva isti jezik prihodnosti.

Nauk današnjega dne pa prihaja iz ust Robina Sharme: