Alexandra Andresen 20 let, 1,2 milijarde

Milijarderji vseh svojih skrivnosti ne razkrivajo. Tako je tudi pri Alexandri Andresen, za katero recimo ni jasno niti to, ali je rojena leta 1996 ali leta 1997. Je pa znano, da je Norvežanka, da še ni poročena in da je večino svojega bogastva zaslužila leta 2007, ko ji je oče Johan H. Andresen zapisal 42,2 odstotka svojega podjetja Ferd AS. Zanimivo, starega Andresena na lestvicah najbogatejših ni več, še leta 2010 pa so njegovo bogastvo ocenjevali na približno 2 milijardi dolarjev. Mimogrede, Andreseni so obogateli s tobakom, prva njihova tovarna za predelavo tobaka, krivca za škodljivo razvado, se omenja že leta 1778, leta 1849 pa so kupili znamko cigaret Tiedemanns, ki so jo leta 2005 prodali. Podjetje Ferd, ki ima več kot 2200 zaposlenih, se je v zadnjih letih posvetilo finančnih poslom in investicijam, v lasti pa imajo še podjetje Swix s smučarskimi mažami in športno opremo ter podjetje Elopak, ki ima na trgu mleko in embalažo za mleko. Mimogrede, mlada naslednica velikega bogastva je večkratna mladinska norveška šampionka v dresurnem jahanju.

Katharina Andresen 21 let, 1,2 milijarde

Katharina je leto starejša od Alexandre in je večino svojega denarja dobila na isti način. Zapustil ji ga je oče Johan H. Andresen. Spletni mediji ugotavljajo, da kljub velikemu lastniškemu deležu v podjetju Ferd Katharina nima nobene možnosti vplivanja na posle, ki jih vodi oče, ne gre pa dvomiti, da bo šla po njegovi poti, kot vsi Andreseni počnejo že od 18. stoletja. Trenutno je v Amsterdamu, kjer nabira znanje na tamkajšnji univerzi. Zanimivo, tudi pri njej datum rojstva ni povsem gotov. Rodila se je leta 1995 ali 1996.

Gustav Magnar Witzoe 23 let, 1,1 milijarde

Mladi Witzoe je fant z našpičeno pričesko, potetoviranim telesom, včasih razigran na jahti, drugič spet oblečen kot poslovnež, ki že mora sprejemati pomembne odločitve. No, prav pomembnih ne, ker mu je oče Gustav sicer predal del lastništva v svojih podjetjih, odločilna pa je še vedno beseda starejšega Witzoeja. Norvežan ima bogastvo v obliki ribjih farm ali ribogojnic SalMar, ki vzgajajo in prodajajo ribe. Mladi Witzoe se trudi, da bi bogastvo nadgradil z investicijami in vlaganjem v tehnološka zagonska podjetja.

Evan Spiegel 26 let, 2,1 milijarde

Eden od izumiteljev mobilne aplikacije in družbenega omrežja snapchat ni veliko podedoval – njegova starša sta odvetnika, on pa je s prijatelji s kalifornijske univerze Stanford leta 2011 sam ustvaril posel, ki mu ni videti meja. Mlad ameriški episkopalec je zaročen z Mirando Kerr, 33-letno avstralsko manekenko, ki je znana po tem, da se dobiva izključno z uspešnimi moškimi. »Fotografsko-video« podjetje Snapchat ima dnevno 100 milijonov uporabnikov, vrednost podjetja pa ocenjujejo na 16 milijard dolarjev.

Ludwig Theodor Braun 26 let, 1,2 milijarde

Nemški milijarder je najmlajši sin in naslednik Ludwiga Georga Brauna, lastnika in prenovitelja medicinsko-farmacevtskega podjetja B. Braun Melsungen, ki je sicer v rokah družine Braun že od leta 1893. Ukvarjajo se s proizvodnjo izdelkov za infuzije in injekcije, ponujajo izdelke in storitve za operacije, proizvajajo in prodajajo pa tudi vrsto zdravil. Imajo okoli 54.000 zaposlenih, leta 2009 pa so jih razglasili za eno najbolj zaželenih nemških podjetij za zaposlitev.

Bobby Murphy 28 let, 1,8 milijarde

Soustanovitelj podjetja Snapchat (po naše bi bilo foto debata) drži v rokah 11 odstotkov delnic podjetja (Spiegel jih ima 13 odstotkov) in to naj bi po Forbesovih ocenah pomenilo nekaj manj kot 2 milijardi dolarjev. Murphy ima filipinske korenine, z Evanom Spieglom in Reggiejem Brownom pa so se spoznali in začeli svoj orjaški posel na kalifornijski univerzi Stanford. Kot rečeno, Murphyjevo bogastvo se približuje 2 milijardama, kar je še kar v redu za človeka, ki je izjavil, da so s prijatelji »samo hoteli narediti nekaj, kar bo kul«.

Eva Maria Braun-Luedicke 29 let, 1,4 milijarde

Tudi družina Braun oziroma njihov farmacevtski posel je na naši lestvici zastopan večkrat in tudi v primeru Eve Marie so za največ denarja zaslužni predniki, ki so konec 19. stoletja ponudili trgu prve medicinske izdelke. Njena mati je Barbara Braun-Luedicke, sestrična Ludwiga Georga Brauna in članica uprave podjetja B. Braun Melsungen, ki je imelo po zadnjih objavljenih podatkih leta 2014 okoli 5 milijard evrov prihodkov. Mlada naslednica ima 11 odstotkov delnic tega farmacevtskega podjetja.

Wang Han 29 let, 1,4 milijarde

Mlad kitajski poslovnež je v zadnjih mesecih zaslužil novih 100 milijonov dolarjev. Posel mu teče izvrstno, odkar mu je oče, ki je umrl leta 2004, zapustil delnice letalske družbe Juneyao v lasti skupine Juneyao. Vrednost njegovega premoženja se povečuje, odkar so lani delnice družbe postale javne. Je pa treba vedeti, da podjetja v skupini, ki se poleg letalstva ukvarja tudi s trgovskimi centri, po smrti očeta vodita Wang Hanova strica Wang Junjin in Wang Junhao, ki imata tako pri letalih kot pri trgovinah visoke odstotke delnic.

Lukas Walton 30 let, 10,4 milijarde

Največja veriga trgovin v ZDA je Wal-Mart in lastniki, družina Walton, so med največjimi bogataši tega sveta: Jim Walton, Alice Walton in Robson Walton imajo vsak po več kot 30 milijard dolarjev in podobna usoda čaka Lukasa. Po očetu, ki je umrl v letalski nesreči leta 2005, je podedoval tretjino premoženja, a se ne ukvarja s posli, vezanimi na družinske gigante Wal-Mart, First Solar ali banko Arvest. Pravzaprav je o Lucasu Waltonu zelo malo znanega, bojda je filantrop in podpornik ekoloških inovacij.

Tom Persson 31 let, 2,4 milijarde

Tom Persson je v Londonu živeč filmski delavec, ki je doštudiral na Met Film School. A to so pravzaprav napačni poudarki. Bolje: Tom Persson je vnuk Erlinga Perssona, ki je leta 1947 v Västeråsu na Švedskem začel s prodajo poceni oblačil z imenom Hennes & Mauritz ali kot je bolj znano H&M. Pa ne bomo o tem, koliko morajo garati nepomembni delavci v nepomembnih državah, da se mladi Tom lahko posveča filmu, povejmo le, da je H&M, katerega solastnik je, lani naredil okoli 2 milijardi evrov čistega dobička.