Pravi in iskreni poslovnež z izjemno sposobnostjo mreženja. Človek, ki zna deliti izkušnje. Umirjen in preudaren. Specialist za reševanje podjetij v težavah z bogatimi izkušnjami, tudi iz tujine. Menedžer, ki na prvo mesto vedno postavlja zaposlene. Odločen in pravičen, vizionar in izredno dober prodajnik. V delu, ki ga opravlja, resnično uživa. Pa to ni floskula, saj je Steklarna Hrastnik njegova zgodba, ki jo dobro pelje ter ji odpira nešteto poslovnih in tržnih priložnosti v tujini. Menedžer evropskega kova. Steklarstvu kot tradicionalni panogi, ki so jo mnogi že odpisali, je povrnil upanje. Tako so Andreja Božiča in njegovo delo opisali njegovi menedžerski kolegi, zaposleni, znanci in tisti, ki ga (tudi osebno) dobro poznajo.

Nekateri so nam prišepnili, da gre tudi za menedžerja, ki z lastnikom, enim najbogatejših Slovencev Igorjem Lahom, nima težav. »To ni nič nenavadnega, saj dela v interesu lastnika,« pojasnjuje Dušan Olaj, prvi mož Duola. Božiča uvršča med najboljše tri slovenske menedžerje, ki jih osebno zelo spoštuje. »Je eden od mojih vzorov,« pravi Olaj. Ne strinja se z oceno, da je Božič krizni menedžer. »V obdobju tranzicije smo bili vsi krizni menedžerji. Takrat smo vsi prehajali v sistem tržnega gospodarstva. Dober menedžer je tisti, ki uspešno vodi podjetje in ima vizijo,« zatrjuje Olaj. In vse te lastnosti Božič ima.

Iz Krškega v Goričane, v tujino in nazaj

Šestinpetdesetletni Andrej Božič, ki ga je stanovsko Združenje Manager včeraj razglasilo za menedžerja leta, je kariero začel v rodnem Krškem, natančneje v Papirnici Videm Krško. Pozneje je vodil združeni podjetji Videm Darcy International in Sava papir Krško, saniral papirnico Goričane, vodil ABB Slovenija in Srbija, saniral skupino Iskra Ero pa tudi nemško papirnico Mondi Raubling. Po štirih letih se je s soprogo Ksenijo vrnil v domovino in sprejel izziv sanacije hrastniške steklarne. Je lastnik svetovalnega podjetja BB svetovanje. Po izobrazbi je ekonomist, ki je šolanje nadaljeval na podiplomskem študiju marketinga in financ na Univerzi v Clevelandu, vajeti Steklarne Hrastnik pa prevzel leta 2010. Družba je imela takrat 4,4 milijona evrov izgube, v nekaj letih jo je dvignil v uspešno, dobičkonosno in tehnološko posodobljeno družbo z ambicioznimi načrti.

V zadnjih šestih letih so v posodobitev Steklarne Hrastnik vložili kar 35 milijonov evrov. Lani so ustvarili več kot 55 milijonov evrov prihodkov, poslovno leto pa končali z okoli 6,2 milijona evrov čistega dobička. Več kot 95 odstotkov izdelkov prodajo v tujini. »Steklarski trg je vreden 65 milijard evrov, Steklarna Hrastnik je na njem našla svojih 60 milijonov evrov,« je pred dobrim letom ob naskoku na kitajski trg povedal Božič.

Vizionar, ki zasluge pripisuje tudi drugim

Kako vizionarski je letošnji menedžer leta, priča njegova izjava izpred dveh let, da zaradi konkurence intenzivno razmišljajo o selitvi proizvodnje bodisi v Indijo bodisi na Poljsko. Vendar v Hrastniku proizvodnje ne bi zaprli, tam bi izdelovali inovativne izdelke, manjše in unikatne serije. Ali se bo to tudi uresničilo, bo pokazal čas, dejstvo pa je, da Božič ne počiva na lovorikah. Trenutno se, kot pravi, ukvarja s tem, kako bo Steklarna poslovala v prihodnjih petih letih, razmišlja o digitalizaciji. Politika ga ne zanima. Tudi o svojem lastniku Igorju Lahu pravi, da z njim dobro sodeluje pri strateških usmeritvah družbe. Še več, celo pohvali ga, ker so Steklarno Hrastnik lahko sanirali tudi zato, ker Lah podjetja ni izčrpaval prek dividend, ampak je te pretvoril v kapital. Ko ga vprašate o tem, kako dobro sodeluje s soprogo Ksenijo, ki je odgovorna za kadrovsko politiko Steklarne Hrastnik, odgovarja, da se dopolnjujeta, tako zasebno kot poslovno, in da je tudi njegova boljša polovica zaslužna za dobro poslovanje družbe.

Iz njegovih podjetniških dnevnikov smo med drugim izvedeli, da uživa v vsakdanji vožnji iz prestolnice v zasavsko dolino. Presenetljiv pa je podatek, da je Steklarno Hrastnik dvignil do take prepoznavnosti, da je med 762 zaposlenimi tudi nekaj takih, ki se na delo v Hrastnik vozijo iz Ljubljane in menda celo iz Postojne. Andrej Božič je vsekakor lahko za zgled marsikateremu menedžerju, politiku ali zaposlenemu, ki tarna, da se stvari ne da premakniti na bolje. Da se to da, dokazuje šef hrastniške steklarne.