Policijska uprava Kranj je včeraj pojasnila del ozadja prometne nesreče s pobegom, ki ima vse znake hujšega kaznivega dejanja: »Sumimo, da je državljan Slovenije z območja Škofje Loke namenoma z vozilom zadel kolesarja, ki je dobil hujše telesne poškodbe in ostal v bolnišnici. Po nesreči se je policiji javil sam, policija pa ga je na podlagi zbranih obvestil pridržala, ker sumimo, da je šlo pri tem za kaznivo dejanje zoper življenje in telo,« je povedal šef gorenjskih kriminalistov Primož Donoša. Več podatkov o storilcu in naklepu policija zaradi nedokončane preiskave ni pojasnila, osumljenca pa so zvečer pripeljali tudi na zaslišanje k preiskovalni sodnici sodišča v Kranju.

Naj spomnimo, da gre za sredino jutranjo prometno nesrečo, v kateri jo je skupil škofjeloški župan Miha Ješe. Po naših podatkih je povzročitelj nesreče na Stari cesti v Škofji Loki lokalni politik mag. Blaž Kujundžič. Na lokalnih volitvah 2014 je kandidiral na listi SMC in podpiral kandidatko za županjo Jožico Vavpotič Srakar, ki je bila izvoljena v občinski svet. Leta 2006 je s podporo SDS kandidiral za župana Škofje Loke, a takrat Ješeta še ni bilo v politiki. Kakšne zamere so ga vodile do brezobzirnega dejanja na Stari cesti v sredo zjutraj, bosta pokazala nadaljevanje preiskave in morebitni sodni epilog. Včeraj smo Kujundžiča poklicali tudi na njegovo mobilno številko, a je bil razumljivo nedosegljiv. Vzpostavili smo stik tudi z županom Škofje Loke. Miha Ješe je iz bolnišnice pojasnil, da se okoliščin nesreče niti ne spomni, ker se je nesreče dejansko zavedal šele v reševalnem vozilu: »Ne morem komentirati ne motiva ne identitete osumljenca, to je stvar policije.« Z Ješetom so se že pogovorili tudi kriminalisti.

Poskus uboja?

Na policiji so pojasnili še, da storilec do zdaj ni bil obravnavan zaradi kaznivih dejanj, motiva za tak edinstven napad na politika v Sloveniji od osamosvojitve naprej pa prav tako še niso mogli pojasniti. Kot smo izvedeli iz policijskih virov, pa napadalec ni bil pod vplivom alkohola ali opojnih substanc. Samo trčenje naj bi pomagali razjasniti tako povzročitelj kot morebitne priče, župan Ješe se točnih okoliščin ne spominja. Policija bo sicer kvalifikacijo kaznivega dejanja pojasnila v kazenski ovadbi. Za zdaj utemeljujejo sum kaznivega dejanja zoper življenje in telo, kar lahko pomeni povzročitev hude poškodbe ali pa poskus uboja. Od kvalifikacije bo odvisno tudi, kolikšna kazen bo grozila storilcu.

Na škofjeloški občini so javnosti namenili sporočilo, v katerem obžalujejo nove in tragične okoliščine županove nesreče. Kot je znano, se je v službo in iz nje velikokrat kot navdušen rekreativni kolesar peljal s kolesom, kar je bilo na cesti brez kolesarske steze in z dokaj gostim prometom očitno dovolj, da se je osumljeni odločil za napad z vozilom na kolesarja. Čeprav se je domnevni napadalec Blaž Kujundžič sam javil policiji, pa so v njegovi zgodbi oziroma podajanju okoliščin nesreče policisti očitno našli dovolj razlogov za sum mnogo hujšega kaznivega dejanja.

Županu poškodovali avto

Ko smo za komentar prosili župana sosednje občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, je bil osupel: »Meni je nekdo v soboto poškodoval avto, a sem ob dogajanju v Škofji Loki lahko kar tiho. Župani teh krajev se ne skrivamo, imamo odprta vrata, znane telefonske številke, da s pogovori rešujemo probleme, zato sem toliko bolj prizadet zaradi napada na kolega.« Mnogi so ob prvih novicah pomislili tudi, da je napad posledica dogajanja prek poletja, ko se je župan izpostavil v odmevni ekološki zgodbi o predelavi nevarnih odpadkov. Njegov oster nasprotnik je bil občinski svetnik Rolando Krajnik: »Sem ogorčen, to je nezaslišano in zame zaton demokracije!«