Oktober bo tudi letos namenjen ozaveščanju o raku dojk, ki je še vedno najpogostejši rak pri Slovenkah. Preventivne dejavnosti podpirajo tudi pri podjetju Hofer, kjer lahko cel oktober z nakupom šampinjonov v rožnati embalaži prispevate 10 centov za ozaveščanje o raku dojk. Raziskave namreč kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in do deset moških. Evropsko združenje Europa Donna je 15. oktober razglasilo za dan zdravih dojk in ga posvetilo širjenju informacij o zdravju dojk in osveščenju za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojk. Njihov glavni cilj je, da vsem ženskam zagotovijo enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje zdravljenje in rehabilitacijo.

»V rožnatem oktobru poudarjamo pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in obiskovanja vseh treh presejalnih programov. Dolžnost vsakega posameznika je, da skrbi za ohranjanje svojega zdravja,« poudarja Mojca Senčar, predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Povezavo med uživanjem šampinjonov in preprečevanjem razvoja raka so intenzivno preiskovali v raziskovalnem centru City of Hope iz Kalifornije. Dr. Shiuan Chen, predstojnik oddelka za biologijo rakavih obolenj, je odkril, da lahko naravne snovi, ki so prisotne v gobah, zavirajo delovanje encima aromataza. Približno 60 odstotkov raka dojk, ki se pojavi pred menopavzo in približno 75 odstotkov tistih po menopavzi, je odvisnih od estrogenov. Ker imajo estrogeni tako velik vpliv na razvoj raka dojk, za njegovo sintezo pa je ključnega pomena prav aromataza, je verjetno, da bi imela nenormalna količina pojavitve tega encima v telesu velik vpliv na razvoj raka in rakavih celic. Laboratorijske raziskave so pokazale, da gobe zavirajo delovanje aromataze. Dieta, polna teh živil, bi tako lahko pripomogla k preventivi proti raku dojk, so sporočili iz združenja Europa Donna. lo