Ampak je vendarle prišel. Jesenski jugozahodnik namreč. Če kaj, je ta veter značilen jeseni v naših krajih. Ker piha iznad Sredozemlja, je mil, topel in vlažen. Zahodni in tudi osrednji Sloveniji prinaša oblake in včasih dež, na vzhodu pa lahko več dni uživajo v sicer bolj vetrovnih, a res toplih in sončnih dnevih. Jugozahodnik nastaja zaradi razlik v zračnem tlaku. Običajno piha pred vremensko fronto, ki prihaja k nam iznad zahodne Evrope. Znanilec vremenske spremembe je torej. A hkrati že sam spremeni vreme nad Slovenijo.

Jeseni je Sredozemsko morje toplo in zrak, ki potuje nad njim, se navlaži. Ko trči v prve resnejše hribe, kar je pri nas skoraj takoj za morsko obalo, se mora na njihovih pobočjih dvigniti. In na hribih nastanejo oblaki. Tako se začne. Pogosto veter sploh še ne piha, razen v hribih. Mi po nižinah smo v brezvetrju, pa se začnejo na grebenih na Notranjskem in v Posočju ter na severnem Primorskem nabirati oblaki. Prvi znak, da se je vreme »obrnilo v jugozahodni režim«. A ker na svoji poti proti Prekmurju zraku »zmanjka tal pod nogami«, namreč Slovenija se v povprečju počasi znižuje proti severovzhodu, se zrak spet spušča in pri tem se segreje in oblaki izhlapijo.

Če prevladuje vreme z jugozahodnikom, so jeseni na Štajerskem in v Prekmurju, tudi na Dolenjskem in v Beli krajini, sončne in relativno tople. Pravimo, da se zrak proti severovzhodu fenizira, posuši. Da je jugozahodnik za Štajersko nekakšen fen. Ja, ampak samo nekakšen. Če smo natančni, moramo omeniti razliko. Pravi fen prav tako nastane ob prehodu zraka čez gorske pregrade. Na privetrni strani nastajajo oblaki, na zavetrni se sušijo in zrak na zavetrni strani je suh in topel. A pri pravem fenu so tudi padavine. Zrak na privetrni strani izgubi kar precej vlage, ki jo nosi s sabo, s padavinami. Če padavin na privetrni strani ni, to ni pravi fen. Če ni padavin, nosi zrak s sabo enako količino vode v obliki vodne pare tako na eni kot na drugi strani gorskega masiva.

V vsakem primeru pa jugozahodnik, kot vsak veter, kuštra lase in kvari urejene pričeske. Kar naj!